Ezeket látta már?

Miért nem múlik a rekedtség? Így lehet kideríteni

rekedtség, diszfónia, fertőzés, légúti fertőzés, pajzsmirigy, gége, gégegyulladás, hangszalag

Többféle egészségügyi probléma állhat a nem múló rekedtség mögött.

Bizonyos problémák kivizsgálása során nem elegendő az általános fül-orr-gégészeti vizsgálat, a kiváltó ok felderítéséhez kifejezetten foniátriai kivizsgálásra van szükség. A foniátria a fül-orr-gégészet egy speciális szakterülete, mely a hangképzés, a beszéd és részben a hallás zavaraival foglalkozik. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen panaszok ezek.

Foniátria – ismeretek a fül-orr-gégészeten túl

A foniáter fül-orr-gégész is egyben, tehát foglalkozik általános fül-orr-gégészeti betegségek kivizsgálásával és kezelésével is. Ez azt jelenti, hogy fordulhatunk hozzá például fülfájással, torokfájással és arcüreggyulladással is. A fül-orr-gégészet mellett azonban a foniáter mélyebb ismeretekkel rendelkezik a hangképzési zavarok terén, a hangszalagok működésével, a hangképző szervekkel kapcsolatos problémák megelőzésével, diagnosztizálásával és kezelésével kapcsolatban.

A foniáter szakorvos tevékenysége során szorosan együttműködik más orvosi szakokkal (ideggyógyászat, pszichiátria, gyermekgyógyászat, szájsebészet) és több nem orvosi szakterülettel (nyelvészet, fonetika, logopédia, akusztika) is.

Ilyen problémákkal érdemes foniáterhez fordulni

  • A foniátriai kivizsgálás minden olyan esetben javasolt, ha bármilyen, a hangunkkal kapcsolatos probléma áll fenn. Ezek közül is a leggyakoribb eset a rekedtség, különösen, ha régóta fennáll és esetleg az eddigi kivizsgálás nem is vezetett eredményre a kiváltó okkal kapcsolatban.
  • Hangképzési problémára utalhat például az elhúzódó mutálás, vagy ha túl magas, túl mély a hangunk. Ez ugyanis azt is jelezheti, hogy nem megfelelően, nem a hangképző szerv anatómiai adottságai szerint használjuk a hangunkat, ami miatt a hang hamar elfárad, gyakori rekedtség, torokfájás jelentkezhet. Ez akkor jelent igazán gondot, ha valaki a munkájából adódóan sokat beszél. Az ideális hang elérésénél ezért az első lépés mindig a foniátriai vizsgálat, amelynek során a zavart okozó, esetleges anatómiai eltéréseket kiszűrhetjük – magyarázza dr. Holpert Valéria. A betegek ezt követően logopédiai foglalkozások keretében sajátíthatják el a helyes hangképzést.
  • Gyakoriak a pajzsmirigyproblémák, melyek kezelése sok esetben műtéti megoldást igényel. Pajzsmirigy – de más nyaki műtét közben is – sérülhet a hangszalag mozgató ideg, hangszalag bénulás is kialakulhat. Nyaki műtétek kapcsán is érdemes foniáterrel konzultálni, mert hangterápiával, megfelelő légzésvezetési gyakorlatokkal nagyon sokat lehet javítani a beszédhangon.
  • Ha a horkolás oka a torok bizonyos izmainak gyengesége, akkor a beszédgyakorlatok segíthetnek a gyenge izomtónust erősíteni, ezáltal a horkolás kezelésében is. A foniátriai vizsgálatot követően, a személyre szabott gyakorlatsort beszédterápiás specialista segít összeállítani.
  • Nagyon gyakori probléma a gombócérzés a torokban. Ha fájdalommal nem járó csomót, duzzanatot érez a torkában, akkor indokolt a foniátriai kivizsgálás, melynek keretén belül például stroboszkóppal is ellenőrizni lehet a hangszalagok mozgását, de a szakember az olyan háttérben álló kiváltó okokat is felfedheti, mint egy lehetséges garat-, mandulagyulladás, krónikus arcüreggyulladás, hátsó garatfali csorgás, reflux, vagy akár a helytelen beszédtechnika vagy stressz miatt feszült nyakizmok. A torok- és a hangszalagok izomzatának megfelelő használata, lazítása beszéd- és hangterápia segítségével megtanulható, így ez is hatékony segítség lehet a gombócérzés elmulasztásához. A tüneteket azért sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a nyelési nehézség, gombócérzés daganat jele is lehet.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szájpenész: oka, tünetei, kialakulása és kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#torokfájás

Forrás: Fül-orr-gégeközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához