Ezeket látta már?

Semmire sem jó a fülgyertyázás

2017.12.30. Módosítva: 2017.12.30.
fulgyertyazas

A fülgyertyázás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, jóllehet, tudományosan semmilyen bizonyíték nem támasztja alá hatékonyságát. Mégis sokan használják - mi az igazság?

Nem árt azonban tisztában lenni a lehetséges kockázatokkal, különösen, hogy a legtöbben nem természetgyógyász szakember segítségével, hanem egyedül végzik el a fülgyertyázást önmagukon és családtagjaikon is.A fülgyertyázássúlyos égési sérüléseket okozhat, erre figyelmeztet az FDA, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság is. De a gyertyázás kiválthatja a hallójárat elzáródását, és a dobhártya perforációját is.

Ha a kockázatok ellenére mégis ragaszkodunk a fülgyertyázáshoz, fontos, hogy a bevatkozást ne házilag, hanem szakemberrel végeztessük el.  Ha a kockázatok ellenére mégis ragaszkodunk a fülgyertyázáshoz, fontos, hogy a bevatkozást ne házilag, hanem szakemberrel végeztessük el.  Forrás: EgészségKalauz

Súlyos gond lehet, hogy a kezelések során a viasz apró részecskék formájában lerakódhat a hallójárat és a dobhártya felszínére. Ha ez a viaszréteg az ismétlődő kezelések során megvastagszik a dobhártyán, annak halláscsökkenés, illetve fülgyulladás lehet a következménye. A megdermedt viaszt csak orvos tudja eltávolítani, ami nem könnyű feladat.

Bizonytalan, mivel tesz jót a fülének? Itt a fültisztítás 10 alapszabálya!

Amennyiben már meglévő, súlyos panaszunk van - láz, erős fülgyulladás és fájdalom, vagy szédülés - semmiképpen ne kísérletezzünk a fülgyertyázással, hanem feltétlenül forduljunk fül-orr-gégész szakemberhez. Érdemes tudni, hogy perforált dobhártya, műtött fül, fülgyulladás és magas vérnyomás esetén eleve nem javasolt a fülgyertya használata.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához