Ezeket látta már?

Új eszköz a szédülés csökkentésére

Egy újonnan kifejlesztett eszköz segítségével otthon is kezelhetik magukat azok, akik úgynevezett jóindulatú, helyzeti szédüléstől szenvednek - közölték kanadai kutatók.

A jóindulatú helyzeti szédülés (benignus paroxizmális pozicionális vertigo, BPPV) a hatvan év fölött emberek mintegy tíz százalékát érinti becslések szerint. Erős szédüléssel jár - például forog az érintett személlyel a szoba -, gyakran jelentkezik a fej felemelésekor, lefekvéskor, felkeléskor vagy az ágyban forgolódáskor, olyan esetekben, amikor a fej pozíciója megváltozik.

Új eszköz a szédülés csökkentésére

Ez a típusú szédülés ártalmatlan, a belső fülben lévő kalciumszemcsék leválása okozza, ám ijesztő lehet.

A jelenség általában úgy alakul ki, hogy a belső fülben normális esetben egyenletesen eloszló kalciumszemcsék besűrűsödnek, és apró rögöt képeznek. A kalciumszemcsék feladata eredetileg az, hogy segítségükkel a szőrsejtek a fej elmozdulásának irányáról tudósítsák az agyat. Amikor azonban a szemcsék összeállnak és egy lebegő rögöt képeznek, az inger felerősödik, így eltérő információt szállít az agyhoz, mint a szem, ebből adódik a szédülésroham.

A jóindulatú helyzeti szédülést az orvosok általában az úgynevezett Epley-manőverrel kezelik, amely elősegíti a szemcsék szétoszlását a fül hallójárataiban. A módszer egyszerű és igen hatékony, ám a páciensek számára mégis túl bonyolult lehet ahhoz, hogy otthon is alkalmazni tudják saját magukon.

Ezen segít az új eszköz, melyet Matthew Bromwich, a kanadai Ontario gyerekkórházának munkatársa és kollégái fejlesztettek ki. A DizzyFIX elnevezésű berendezés bármely baseballsapka pereméhez csatlakoztatható. A sapkához egy műanyag tubus csatlakozik, melyben sűrű folyadékban egy nagyobb szemcse található. Ahogy a páciens mozog, úgy a szemcse is elmozdul, miközben vizuális visszacsatolást ad. A szédülésroham alkalmával annak enyhítéséhez a páciensnek csak annyi a feladata, hogy irányítsa keresztül a részecskét az eszközön.

A tubus formáját a kutatók úgy tervezték meg, hogy ilyenkor az Epley-manővert másolja le pontosan, mert a részecske csak akkor halad előre megfelelően, ha a páciens éppen azt teszi, amit a kezelésnél az orvos is tenne.

A készülékkel végzett próbákat a kutatók az Archives of Otolaryngology Head and Neck Surgery című szaklap júliusi számában ismertették. A DizzyFIX-et negyven páciensnek adták oda egyhetes tthoni használatra. A kipróbálási idő leteltével 35 embernél (88 százalék) nem volt jele a BPPV-nek. Az eszköz forgalmazását az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában engedélyezték már.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához