Ezeket látta már?

Hasmenésjárvány: igen veszélyes a kólibaktérium német törzse

2011.06.29. Módosítva: 2015.11.04.

Az Escherichia coli nevű bélbaktérium új variánsa olyan kulcsfontosságú változásokat mutat, ami megnehezíti az ellene való harcot.

A Münsteri Egyetem munkatársainak vizsgálata szerint az E. coli bélbaktérium új típusa sokkal veszélyesebb, mint a korábbiak. A németországi kórokozó Európában az adatok szerint 39 ember halálához vezetett, és mintegy 3200-at betegített meg. A baktérium egy olyan kártékony toxint termel, mely megkönnyíti, hogy a sejtek a bélrendszeren belül maradjanak, valamint az O104:H4 nevű molekula a terjedést segíti elő.

Hasmenésjárvány: igen veszélyes a kólibaktérium német törzse

A baktérium antibiotikumokkal szembeni ellenálló képessége is kifejezett. A vizsgálatok szerint baktérium egy termelő gazdaságban alakult ki, és olyan tulajdonságokat kombinál, ami korábban csak két különböző patogén törzsnél volt jelen: mind toxintermelésre, mind nagyfokú lokális terjedésre képes.

A kórokozó shiga nevű toxinja az orvosok által hemolítikus urémiás szindrómának (HUS) nevezett veszélyes állapotot segít kialakulását elő, ami a veseelégtelenség igen súlyos formája. Jelen statisztikák szerint a fertőzöttek mintegy 25 százalékát fenyegette ez az tünetcsoport.

Dr. Helge Karch és munkatársai 80 fertőzött betegből izolálták a baktériumot, és annak fertőzőképességét korábban ismert törzsekkel hasonlították össze. Felfedezték, hogy a shiga-toxint termelő törzsek jobban képesek kötődni a bél hámsejtjeihez, ráadásul rezisztenciát mutatnak számos ismert antibiotikummal, penicilinekkel, cefalosporinokkal szemben. Szerencsére a karbapenem csoport tagjai hatnak a fertőzésre.

A szóban forgó baktériumok előfordulnak az állatok ürülékével szennyezett vizekben, valamint innen könnyen kerülnek be egyes növényfélékbe, ezen keresztül pedig az emberi szervezetbe. A témával teljes mélységében foglalkozik a The Lancet június 23-i, valamint a New England Journal of Medicine június 18-i száma.

Forrás: Medipress