Ezeket látta már?

Hideg tények a hűtőről – milyen a biztonságos élelmiszertárolás?

Azt mindannyian tudjuk, hogy milyen fontos a hűtőszekrény szerepe az ételek, élelmiszerek tárolásában, és azt is hogy megvédhet minket az esetleges ételmérgezésektől. Talán nem meglepő az az állítás sem, hogy szobahőmérsékleten az ételmérgezéseket okozó baktériumok száma 20 percenként duplázódik… Ezért fontos a hűtés, mert lassítja a baktériumok szaporodási sebességét.

Ha a hűtő jól működik, a belső tér hőmérsékletét 4°C körül kell tartani, a fagyasztóét pedig -17°C alatt. Kevés hűtő rendelkezik saját hőmérővel, így érdemes behelyezni egyet, amellyel folyamatosan ellenőrizhető a belső hőmérséklet változása, és szükséges esetén korrigálhatunk. Érdemes a fagyasztóban is elhelyezni egy hőmérőt.

Hideg tények a hűtőről – milyen a biztonságos élelmiszertárolás?

Tartsunk rendet a hűtőben!

A belső hőmérséklet beállításán kívül még számos dolgunk akad a biztonságos élelmiszertárolást illetően:

Kerüljük a hűtő túltöltését! A hideg levegő így kellően át tudja járni az ételeket, élelmiszereket.

Azonnal távolítsuk el a lecsepegést! A Listeria baktériumok még a normál hűtési körülmények között is jól szaporodnak, ezért bármilyen lecsepegést, pl. húsok nedvességtartalma töröljük fel a lehető leggyorsabban. Ez gátolja a kereszt-szennyezéseket, vagyis a baktériumok nem terjednek át egyik élelmiszerről a másikra.

Tartsuk zárva, amit lehet! A hűtőben tárolt ételeket lezárt, lepecsételt edényzetben célszerű tartani, és a maradékokat naponta eltávolítani.

Ellenőrizzük mindig a lejárati időt! A címke alapján már lejárt élelmiszereket távolítsuk el. Ha valamiért nem tudjuk eldönteni, hogy lejárt-e, az alapszabály, hogy ki kell dobni...

Tisztítsuk gyakran a hűtőt! Legyen ez konyhai rutinunk egyik alapvető pontja.

Hűtsünk mindent minél hamarabb!

Az éppen megvásárolt élelmiszereket mielőbb juttassuk a hűtőbe. Ha romlandó áru két óránál tovább marad a konyha normál hőmérsékletén, a baktériumok addigra már "vígan" szaporodásnak indultak, és nő az ételmérgezés veszélye.

Haza az abc-ből: amint hazaértünk, minden árut a lehető leggyorsabban juttassunk a hűtőbe. A nyers húst, tojást, a tenger gyümölcseit kell a leggyorsabban behűteni, sose hagyjuk ezeket 2 órán túl szabad levegőn! Egy órát még kint lehetnek, de 8°-nál nem magasabb hőmérsékleten.

Azt se felejtsük el, (autós bevásárlók), hogy az autó belső tere általában melegebb, mint a szobahőmérséklet, ezét az élelmiszerek kocsiban felejtése sem veszélytelen (főleg meleg-forró nyári napokon).

Ami az ételekből megmarad: Ezeket is a lehető leggyorsabban a hűtőbe kell juttatni. Közkeletű tévedés, hogy a forró étel károsítja a hűtőt! Ha nagymennyiségű étel maradt meg, esetleg porciózzuk kisebb tartókba, és utána helyezzük a hűtőbe.

Ételek elvitelre: tipikus példa a "Doggie Bag" és a gyorséttermi ételek: itt is a kétórás szabály érvényes, ha ezt meg tudjuk oldani, akkor ezek gond nélkül tárolhatóak, ha nem kerülünk haza a becsomagolást követő 2 órán belül, akkor bizony célszerű ezektől megválni.

Marinált, pácolt ételek: A pácolásra került anyagokat/húsokat tartsuk a hűtőben. Soha ne használjuk újra (másik húsmennyiségen) a páclevet egy gyors átforralás nélkül!

Óvatosan az olvasztással!

Éppen a baktériumok gyorsa szaporodása miatt az ételek, élelmiszerek szobahőmérsékleten való olvasztása nem biztonságos. Kialakulhatnak olyan baktérium-toxinok, amelyek még a főzésnek is ellenállnak...

Akkor viszont hogyan olvasszunk?

Ennek három módja lehetséges:

1. tegyük az árut a fagyasztóból a hűtőbe

2. helyezzük hideg vízbe

3. rakjuk be a mikrosütőbe

Megjegyzés: az olvasztáshoz szánt hideg vizet félóránként cseréljük. Ha mikróban olvasztunk, utána az étel/élelmiszer azonnal feldolgozandó!

Több, mint gyomorrontás!

Az ételmérgezés veszélyei

Az ételmérgezésekről eléggé megoszlik a közvélekedés, pedig jóval veszélyesebb, mint általában gondoljuk. Az USA-ban évente 48 millió (!) eset fordul elő, azaz minden 6. amerikait érint. Ami ennél is rosszabb, hogy erre 128.000 kórházi felvétel, és 3000 halálozással járó eset jut minden évben.

Hideg tények a hűtőről – milyen a biztonságos élelmiszertárolás?

Melyek a leggyakoribb kórokozók?

Salmonella fajok, e tekintetben vezető kórokozó, a szalmonellózis több millió megbetegedést okoz évente, és az ételmérgezések vezető haláloka.

E. coli O157:H7 (Escherichia coli) toxinja halálos. A kórokozó minden évben 20-40.000 megbetegedést generál.

Clostridium botulinum szintén halálos toxint termel, a botulizmus toxinját, jellemző az általa okzott izombénulás.

Campylobacter, norovírusok, Shigella, és egyéb kórokozók vegyesen, ezek főleg gyermekkorban, időskorban és legyengült immunrendszer esetén okozhatnak súlyosabb megbetegedéseket.

Azért is lehet meglepő tapasztalat mindez, mert úgy gondoljuk, hogy az az étel, élemiszer betegít meg, ami már büdösödik... Az ételmérgezések kórokozói viszont egyáltalán nem biztos, hogy azonosak a romlott hatást, szagot, ízt előidéző baktériumokkal.

Igen sok patogén/kórokozó található a kevéssé átsütött húsokban, csirkében, tojásban, tejben, de gyümölcsökön, zöldségen és a nem kellően tisztított vízben is. Az ételmérgezés elkerülésére az ételek kellő hűtése mellett fontos a kézmosás, a konyhai munkafelületek lemosása, a nyersáruk elkülönítése a készételektől, a kellő hőmérsékleten való sütés, főzés.

Mit tegyünk áramkimaradás esetén?

Persze az USA-ban a természeti katasztrófákat hozták fel példaként (hurrikán), de vegyünk egyszerűbb példát, elegendő lehet egy tartósabb áramkimaradás is – és a hűtő leolvad. Tehetünk-e bármit is ilyen esetben?

Ha maradt elég idő (az előre jelzett) áramkimaradásig, helyezzünk néhány kockányi jeget a fagyasztóba/ és a hűtőrészbe is.

Ha már kimaradt az áram, zárjuk annyira szorosan a hűtő és fagyasztó ajtaját, amennyire csak lehetséges.

Felhasználás előtt ellenőrizzük a hűtőt és a benne lévő hőmérőt. Ha a belső tér hőmérséklete nem haladja meg a kb. +4°C-ot, akkor biztonságosan felhasználható minden.

A fagyott étel, ha jégkristályokat is tartalmaz, és hőmérséklete +4°C alatti, biztonságosan felolvasztható, elkészíthető.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mennyi ideig volt melegebb a hűtőben, mint +4°C, akkor inkább dobjuk ki az ételeket, élelmiszereket, még ha nagyon durva beavatkozásnak is tűnik mindez. Még mindig jobb, higgyük el, mint egy ételmérgezés!

Forrás: FDA (Amerikai Gyógyszerügynökség)
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához