Itt van az ősz, itt van újra - felfázás, hólyaghurut, hólyaggyulladás?

#bakteriális fertőzés #fertőző betegség #húgyúti betegségek
2011.11.29. Módosítva: 2015.11.04.

Mit érdemes tudnunk, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket? Ősszel és télen gyakran nehezítik a nők életét bizonyos problémák, amit felfázásnak hívunk. Megkérdeztük dr. Illanitz Elemért, a Dr. Rose Magánkórház szülészeti és nőgyógyászati osztályvezetőjét, mit kell tudnunk, hogy megússzuk ezt a kellemetlenséget, vagy ha érintettek vagyunk, mit tehetünk a gyorsabb gyógyulás érdekében.

"Mindhárom fogalom egy-egy tünetcsoportot jelent, mely életének egy bizonyos szakaszában minden nőt elér, és ha nem jól kezelik, sajnos sokáig el is kísér. Jellemző, hogy a serdülőkor utáni időszaktól az idős korig bármikor előfordulhat"- kezdi Illanitz doktor.

Mint megtudhattuk, a hólyagnyálkahártya megbetegedése - vérbővé válása - gyakoribb vizelési ingereket okoz, nehezebb visszatartani és kis kapacitás mellett is úgy érzi a beteg, hogy nagyon sokszor kell WC-re mennie.

A gyakori vizeletürítés csípő vagy égő érzéssel, a vizelés végén pedig görcsös alhasi fájdalommal járhat. "Ilyen esetben mindig bakteriális hólyaggyulladás alakul ki - szerencsés esetben az orvoshoz jutásig bő folyadékfogyasztással a tünetek csökkenthetők -, de minden esetben rövidtávú, nagy dózisú széles spektrumú, gyorsan ható antibiotikum szükséges"- hallhatjuk dr. Illanitz-tól.

Amennyiben a tünetek csökkenése miatt nem fordulnak orvoshoz a betegek, a baktérium tartósan megtelepedhet a hólyagban, és visszatérő hólyaggyulladásokat hozhat létre.

"A már jelenlevő baktérium minden olyan hatásra, amely alhasi vérbőséget okoz, szaporodni kezd, így gyorsan kialakuló, kínos panaszok lépnek fel. A hideghatás, forró fürdő, szex, hastánc, nagyon csípős fűszeres ételek (vizeletben kiválasztódva) fellobbanthatják a hólyaggyulladást"- mondja a szülész-nőgyógyász.

A doktor úr elmondásából is arra következtethetünk, hogy vegyük komolyan a tüneteket: véres vizelet esetén minden esetben olyan nyálkahártyasérülés jön létre, amely a baktériumok megtelepedésének kedvez - ami nem kívánt eljegyzés lehet egy húgyúti infekcióval. Minden esetben törekedni kell a baktérium kimutatására mert a hosszú távú megelőzés csak ennek birtokában lehetséges.

Megelőzhető-e hólyaghurut? "A válasz egyértelmű: sajnos nem" - mondja Illanitz doktor. Szerinte kétféle nő létezik: akinek volt, és akinek lesz, persze nem mindegy milyen gyakran és milyen súlyos formában támad a betegség.

A bő folyadékfogyasztás, a réteges öltözködés, az extrém hideg kerülése, higiénés szabályok betartása javíthatja esélyeinket a kórokozókkal szemben.

Enyhébb felfázásos tüneteket lehet kezelni gyógynövénnyel, teával, bő folyadékkal, de ha egy nap alatt nem múlik el, szakorvosi segítség szükséges.

"Fontos leszögezni, hogy a baktérium nem kívülről támad! A velünk együtt élő baktérium kerül rossz helyre- folytatja a szakember-, és ha a szaporodásához ideális körülményeket talál – pH érték módosulása, vérbőség, tápanyag (pl.cukor) -, egy bizonyos csíraszám után heveny gyulladásos reakciót vált ki."

Mint megtudhattuk, a lázas állapot már minden esetben szövődményt jelent. Vesemedencegyulladás kialakulása akár egy- két napon belül létrejöhet. Az alsó húgyutakat érintő panaszok, diszkomfortérzés okai nőgyógyászati eredetűek is lehetnek. Alapszabály és jó tanács minden hölgy részére: a mielőbbi szakorvosi kezelés vezet csak tartós és gyors gyógyuláshoz, ahogyan szakértőnk is hangsúlyozta.

Dr. Illanitz Elemér, szülészeti-nőgyógyászati osztályvezető, orvosigazgató, Dr. Rose Magánkórház

www.drrose.hu

Forrás: EgészségKalauz