Ezeket látta már?

Mit tehetünk, ha refluxos a baba?

Sokat hallunk a refluxról, és a tünetek enyhítésére szolgáló savlekötőkről és étkezés után szedhető tablettákról. Csecsemők és kisgyermekek esetén ezek alkalmazása nem ajánlott, azonban a kezeletlen reflux komoly szövődményekhez vezethet! Nincs ok a kétségbeesésre, ugyanis néhány apró trükkel enyhíthetőek, megszüntethetőek lehetnek a panaszok.

A reflux (gastro-oesophageal reflux disease – GORD, GERD) mindenki által ismert kellemetlen jelenség, melyet a nyelőcsőbe visszaáramló savas gyomortartalom vált ki. Tünetei között szerepel a gyomorégés, a savas íz a szájban, esetleg felböfögött félig emésztett táplálék. Reflux betegségről csak akkor beszélünk, ha a tünetek olyan gyakran fordulnak elő, melyek már károsítják az emésztő szervrendszer valamely részét.

Mit tehetünk, ha refluxos a baba?

Csecsemők körében kifejezetten gyakoriak a refluxos tünetek. Az újszülöttek 85%-ánál jelentkeznek, melyek azonban pár hét elteltével ritkulnak, csillapodnak. A 0-3 hónapos csecsemők fele naponta legalább egyszer produkál ilyen tüneteket, melyet (egyebek mellett) a nyelőcső záróizmának fejletlensége okoz. 16-18 hónapos életkor esetén, ahogy a fekvő testtartást fokozatosan az ülő és álló – vagyis a függőleges – tartás váltja fel, a legtöbb esetben megoldódik a probléma, melyet a záróizom erősödése és a szilárdabb táplálékok fogyasztása is elősegít. A kórósnak tekinthető reflux a csecsemők mindössze 2-10 %-át érinti.

Gyanakodhatunk azonban reflux betegségre, ha az alábbi tüneteket észleljük kisgyermekünkön etetés közben vagy után:

gyakori táplálék visszafolyás a gyomorból, ill. hányás;

sípoló légzés vagy fulladás, amennyiben a táplálék a légcsőbe vagy a tüdőbe kerül;

az étel nagy mennyiségben való felböfögése, csuklás az etetést követően akár 1-2 órával;

rendszeres bukás az első életév betöltését követően is;

ingerlékenység, vigasztalhatatlan sírás;

az étel elutasítása vagy csak igen korlátozott mértékű elfogadása;

a testsúlygyarapodás megszűnése;

az imént felsorolt tünetek súlyosságának fokozódása fekvő testhelyzetben.

A kóros reflux számos kellemetlenséget, de akár komoly problémákat is okozhat, ezért figyeljünk rá oda! A kellemetlen leheleten, a puffadáson és az égető érzésen túl akár nyelőcsőfekélyt és –szűkületet, asztmát vagy akár tüdőgyulladást is előidézhet, ha a félig emésztett savas gyomortartalom a légutakba kerül.

Némi gondossággal azonban csökkenthetjük, akár meg is szüntethetjük kisgyermekünk szenvedéseit. Előfordulhat, hogy a refluxot tehéntej allergia váltja ki, ez esetben 1-2 napig vonjuk ki az étrendjéből a tehéntejes alapanyagokat. Ha a tehéntej a baj forrása, a reflux tünetek 1-2 nap alatt mérséklődnek. Sokszor javul a helyzet, ha az anyatejet vagy tápszert sűrítjük és etetés közben függőlegesen tartjuk a kisgyermeket. Pozitív hatása lehet, annak is, ha a gyermek párnáját enyhén megemeljük éjszakára.

Idősebb gyerekeknél bizonyos élelmiszerek étrendből való kiiktatása szintén kedvező lehet, ezek az élelmiszerek pl.:

citrusfélék;

csokoládé;

koffein tartalmú ételek és italok;

zsíros vagy olajban sütött ételek;

fokhagymás, hagymás vagy fűszeres ételek;

paradicsom alapú mártások és szószok;

borsmenta.

Mit tehetünk, ha refluxos a baba?

Nagyobb gyermekeknél már savcsökkentők és egyéb gyógyszerek is alkalmazhatóak, de minden esetben fontos a megfelelő étrend és életmód is, az elhízás ugyanis növeli a reflux kialakulásának kockázatát. Amennyiben a gyógyszeres kezelés sem jár eredménnyel, sebészeti úton is orvosolható a probléma.

Mint látjuk, számos megoldás létezik a probléma kezelésére, ám tartsuk szem előtt az öndiagnosztizálás és öngyógyítás kockázatosságát. Múlni nem akaró refluxos tünetek esetén (függetlenül attól, hogy minket vagy gyermekünket érintik) mindenképpen kérjünk orvosi segítséget!

Források:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/reflux_gyomorfekely/10036/gyermekkori-reflux

http://www.patient.co.uk/doctor/childhood-gastro-oesophageal-reflux

http://kidshealth.org/parent/system/surgical/gerd_reflux.html

http://www.webbeteg.hu/cikkek/reflux_gyomorfekely/321/a-kezeletlen-reflux-szovodmenyei

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához