Ezeket látta már?

Ez a nő nem tudta, hogy rákos, pedig a nyakán 1 éven át ott volt a jele

pajzsmirigyrák, pajzsmirigy alulműködés, oka, tünetei, kezelése, vizsgálat, pszichológus

Egy éven keresztül minden nap látta a tükörben a daganat jelét, de nem érezte betegnek magát, nem törődött vele.

Egy fiatal nő, Lorna Nickson Brownt teljesen váratlanul érte, hogy daganatos, pedig a pajzsmirgyrák jelei ott voltak a nyakán már a diagnózist megelőző 1 évben is. A nőnek volt esélye észrevenni, de nem tudta, hogy a nyakán kitüremkedő dudor a pajzsmirigyrák jele.

A színésznőként dolgozó Brown ugyan látta a tünetet, de fogalma sem volt arról, hogy mi lehet, arra egyáltalán nem gondolt, hogy daganatra utalhat, és mivel nem érezte magát betegnek, nem is foglalkozott vele. A műtét utáni fotón és az előtte lévőn jól látszik a különbség, látszik a pajzsmirigygöb is, amit kitweetelt a közösségi oldalára.

Mik azok a pajzsmirigygöbök?

A pajzsmirigy göbök szilárd vagy folyadékkal teli csomók, melyek jelen lehetnek egyedül, csoportosan vagy akár strúmával (göbös strúma) együtt. Méretüket tekintve igen változatos képet mutatnak: a kisebbeket legtöbbször hormontermelési zavar miatt végzett ultrahangos vizsgálat során fedezik fel, míg a nagyobbak méretükből, elhelyezkedésükből adódóan kellemetlen tüneteket is okozhatnak (pl. nyaki szorító érzés, nyelési nehézség, rekedt hang). Bizonyos méret felett a csomók akár szabad kézzel ki is tapinthatók, láthatóak.

A pajzsmirigy göbök pajzsmirigy alul-és túlműködéssel is járhatnak, így, a göbök esetén mindenképp ellenőrizni kell a szerv hormontermelését (és fordítva, vagyis elégtelen hormontermelés során ultrahanggal meg kell vizsgálni a pajzsmirigyet, göbök után kutatva).

A pajzsmirigy göböknek két típusuk van: léteznek hideg és meleg göbök. A kettő elkülönítése igen fontos, ugyanis a hideg göbök bizonyos esetekben rosszindulatú elváltozásra utalnak. Hogy kiderüljön, milyen göbbel is állunk szemben, izotópos vizsgálatra van szükség. A meleg göbök az izotópot felveszik, így piros színű képet adnak, míg a hideg göbök nem veszik fel, így azok világosak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához