Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Korai pubertás jelei: ezek utalnak korai serdülésre fiúknál és lányoknál

korai serdülés jelei pubertáskor depresszió hormonok pattanások

A pubertáskorban több változás is végbemegy, ilyen pl. a fiúknál a sűrűbb, sötét szőrszálak megjelenése vagy lányoknál a mellek növekedése. Ez természetes folyamat, ám mi van akkor, ha fiatalabbaknál is jelentkezik?

A választ dr. Tar Attilától, csecsemő és gyermek endokrinológustól tudtuk meg.

A pubertáskor ideje

Pubertásnak azt az időszakot nevezzük, mikor a gyermekek fizikailag és érzelmileg el kezdenek fiatal nővé és férfivá érni. Általános állásfoglalás nincs arra vonatkozóan, hogy pontosan mikor is következik be a serdülés, ám ha lányoknál 13, fiúknál 14 éves korig nem veszi kezdetét, akkor az már kivizsgálást igényel, csakúgy, mint az, ha a lányoknál 8, fiúknál 9 éves kor előtt jelentkezik.

Maga a pubertás folyamata gyakran aggodalommal tölti el a szülőket (főleg a gyermekek érzelmi érése), ám a kétségbeesés még nagyobb, ha túl korán veszik észre a jeleket, hiszen az egészségügyi problémára utal.

Korai serdülés jelei lányoknál

 1. Mellek növekedés
 2. Szőrnövekedés a hónalj területén
 3. Intenzív növekedés
 4. Menstruáció megjelenése
 5. Pattanások, zsíros bőr
 6. Testszag 

Korai serdülés jelei fiúknál

 1. Herék/hímvessző növekedése
 2. Mélyülő hang
 3. Testszőrzet megjelenése férfias területeken (pl. arcszőrzet)
 4. Intenzív növekedés
 5. Pattanások, zsíros bőr
 6. Testszag

Előfordulhat, hogy a gyermek az összes jelet mutatja, ám az is megeshet, hogy közülük csak egyet, majd hosszú évekig semmi más nem jelentkezik (ekkor részleges korai pubertásról beszélünk). Ez utóbbi esetben is célszerű orvoshoz fordulni, mivel van, hogy kezelést igényel, de általában semmilyen terápiára nincs ilyenkor szükség.

Milyen hatásai vannak a korai pubertásnak a gyermekekre?

Pubertáskor végén a növekedés megáll és eléri a gyerek a végleges testmagasságát. A korai serdülés egyik veszélye, hogy a csontnövekedés korábban áll meg, és az érintettek bár kezdetben magasabbak a kortársaiknál, végül mégiscsak alacsonyabbak lesznek, mint amilyenek normál körülmények közt lennének. Ezen kívül súlyos önértékelési gondokat, depressziót is okozhat a korai pubertás a gyermekeknél, hiszen egyrészt nincsenek rá felkészülve, ráadásul kirekesztve érezhetik magukat a kortársaik körében.

A korai pubertás okai

A probléma diagnózisához szükség van a vizelet és a vérvizsgálaton túl a kezek/csuklók röntgenképére, ahol a csontosodás mértéke figyelhető meg. Ha az orvos úgy rendeli, CT/MRI végzése is indokolt.

A korai pubertás oka sajnos olykor rejtve marad, esetleg semmit sem lehet mögötte kimutatni (idiopatias), ám leggyakrabban a hipotalamikus központok fokozott aktivizálódása, tumor, gyulladás vagy mellékvese probléma áll a hátterében.

Hogyan kezelhető?

A korai pubertás esetén fontos a gyógyszeres terápia, mely során gátolják a korai érést kiváltó nemi hormonok termelését (LHRH analógok), és ám ha daganat áll a háttérben, akkor az műtéti/onkológiai terápiát is igényel – mondja dr. Tar Attila csecsemő és gyermek endokrinológus, aki hozzátette, hogy a kezelés szükség esetén pszichológus bevonásával is kiegészíthető.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem kellemes: ilyen hormonális változásokkal jár a kamaszkor

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kamaszkor

Forrás: Budai Endokrinközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához