A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Melyek a női meddőség leggyakoribb okai?

#meddőség #PCOS #inzulinrezisztencia #vérvétel
2019.01.10.

A női meddőség máig nehezen diagnosztizálható kizárólag az általános nőgyógyászat által, a sikertelenül próbálkozó, gyermekre vágyó nőknek szükségük van endokrinológiai és belgyógyászati vizsgálatokra is.

Hirdetés

Hogy melyek azok a nem nőgyógyászati problémák, melyek a teherbeesést akadályozhatják, arról Dr. Tóth Alexandra, a Belvárosi Orvosi Centrum szülész-nőgyógyásza beszél.

A női meddőség okai

A sikertelen terhességek hátterében az egyik nagyon gyakori nőgyógyászati kórkép a PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma, melyben a nők 10%-a érintett. „Ebben az esetben a nőgyógyász és az endokrinológus együttműködése elengedhetetlen, hisz a pontos diagnózis felállításához nem elegendő egy nőgyógyászati ultrahangvizsgálat. A női nemi hormonok részletes vizsgálata, a tesztoszteron szint meghatározása is fontos, ezek mellett a HOMA index kiszámításával az inzulinrezisztencia lehetősége is felmerül, ami egy szénhidrát anyagcsere-zavar, nőgyógyászati kórképhez társulva” – mondja a szakorvos.

Az inzulinrezisztenciás vizsgálat egy három pontos vérvételből álló vizsgálat, melyre éhgyomorral kell érkezni. Az első vérvételt követően egy 75 gramm cukrot tartalmazó oldatot kell meginni, majd 60 és 120 percnél is történik egy-egy vérvétel. Ezen vérvételek során mind a vércukor, mind pedig az inzulin szintet mérik. A kapott adatokból egy képlet alapján HOMA index számolható, ami objektív eredményt ad.

Meddőség kivizsgálás részeként az alap hormonvizsgálatban a pajzsmirigy stimuláló hormont (TSH) is meg kell néznünk. Ennek eltérése esetén pajzsmirigy hormontermelési zavarról beszélünk, mely pajzsmirigy alulműködésben illetve túlműködésben nyilvánulhat meg. Ha ennek lehetősége merül fel, további vérvételekre van szükség, mint a pajzsmirigy által termelt T3, T4 hormonszintek valamint az autoimmun eredet megállapítása érdekében immunellenanyagok szűrésére. Ezen eredményeket szintén endokrinológus értékeli. A pajzsmirigy alulműködés rendszertelen menstruációt és ovulációs (tüszőrepedés) zavarokat okozhat.

A gyógyszeres kezelés segíthet

Ha a PCOS és az inzulinrezisztencia beigazolódik, főleg olyan endokrinológus segítheti a teherbeesést, aki diabetológiával is foglalkozik. A teljes életmódváltás (speciális étrend meghatározása, sportolás beiktatása a hétköznapokba) idővel eredményt hozhat, súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelést kap a páciens.

Ha PCO szindrómához társult inzulinrezisztencia miatt gyógyszeres kezelésre van szükség, az elősegítheti az ovuláció létrejöttét, így a teherbeesést. Tehát a gyógyszeres kezelés alatt próbálkozhat a nő a teherbeeséssel.

Ha a nő többször csalódott, többszöri próbálkozásra sem esik teherbe, a lélek gyógyítása is felmerül. „Függetlenül attól, hogy a lelki problémára okként tekintünk, vagy a sikertelen teherbeesés velejárója, érdemes szakember segítségét kérni, és feloldani. Vannak olyan pszichológusok, pszichiáterek, akik kifejezetten a meddőséggel foglalkoznak, azért keresik fel őket a páciensek, hogy nőiességükben és a testképükben ne veszítsék el a hitüket. Sok esetben a lélek gyógyítása is segíthet a megoldás felé vezető úton.”

A férfiak vizsgálata is fontos

A felsoroltakon túl nagy az aránya a férfi eredetű meddőségnek, melynek esetén andrológus szakorvos bevonása válik szükségessé mind a kivizsgálás során, mind pedig a további terápia és esetleges meddőségi eljárás kapcsán. Az immun eredetű meddőség nagyon ritka, indokolhatja immunológus bevonását.

Forrás: Belvárosi Orvosi Centrum, purecom
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.