Ezeket látta már?

Pajzsmirigyzavar: ebben az esetben már csak a műtét segíthet

pajzsmirigy túlműködés tünete kezelése műtét

A terápiát a tünetek súlyossága és a hipertireózist kiváltó ok kezelése határozza meg. Gyógyszeres és sebészi beavatkozásra is sor kerülhet.

A pajzsmirigyzavarok terápiája a legtöbb esetben gyógyszeres kezeléssel történik. Hyperthyreosis, vagyis pajzsmirigy túlműködés fennállása esetén van, hogy egyedül a műtét hozhat javulást. Hogy mikor, arról dr. Tihanyi Balázs, a Budai Endokrinközpont sebésze beszélt.

Mi a hyperthyreosis?

A pajzsmirigy túlműködés az anyagcsere fokozásával járó állapot, mely olyan tüneteket produkál, melyek összhangban vannak a szervezet fokozott üzemmódra kapcsolásával. Ezért a hyperthyreosis jellemzően normál étkezés melletti fogyással, hasmenéssel, szapora pulzussal, fokozott verejtékezéssel és csökkent melegtűréssel jár. A panaszok miatt igen könnyű összekeverni az enyhébb pánikbetegséggel, illetve egy-egy stresszes időszakkal. Ezeken kívül jelentkezhet még hajhullás, menstruációs panaszok és meddőség is.

A pajzsmirigy túlműködés főbb tünetei

Mivel a hipertireózis az anyagcsere fokozódásával járó állapot, ezért a legtöbbször jó étvágy mellett is fogyással, fokozott verejtékezéssel, hasmenéssel és szapora pulzussal jár. Egyéb tünetei lehetnek még:

  •  remegés, ingerültség;
  • kimerültség, alvászavar;
  • emelkedett vérnyomás;
  • hőérzékenység (melegintolerancia, túlhevülés) és izzadás;
  • menstruációs ciklus megváltozása;
  • bélproblémák, étvágynövekedés;
  • törékeny haj és körmök;
  • kidülledő szemek (Graves–Basedow-kór esetén),
  • megnagyobbodott pajzsmirigy, golyva kialakulása. 

A betegség tüneteként bőrelváltozások is megjelenhetnek. A bőr leggyakrabban vékonnyá, szárazza, fakóvá válik, de előfordulhat a bőr kivörösödése is. Utóbbi általában a lábfejen és a lábszáron látható elváltozás.

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tünetek valamelyikét észleli – különösen, ha mással nem magyarázható fokozott ingerültséget, hőhullámokat, túlhevülést és izzadást, remegést vagy magas vérnyomás okozta szédülést tapasztal –, keresse fel háziorvosát, aki gondoskodni fog a szükséges vizsgálatokról és a megfelelő szakrendelésre történő beutalásról.

Fontos! Kezeletlen pajzsmirigybetegségnél krízisállapot is kialakulhat. Ha súlyos tünetek – láz, magas pulzus, akut rosszullét – jelentkeznek, hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

Endokrinológiai kivizsgálás indokolt, ha a fenti tünetek várandósság, a nyakon kitapintott göb vagy meddőség mellett jelentkeznek. A pajzsmirigyműködés kivizsgálása, valamint kardiológiai kivizsgálás jöhet szóba, ha a fenti tünetek mellett ismert szívbetegsége van, vagy egyéb tünetek, például szívdobogásérzés (palpitatio) jelentkezik.

Ezek a legfontosabb laborvizsgálatok

A csökkent TSH érték figyelemfelkeltő kell legyen, és célszerű a T4 és a T3 értéket is ellenőriztetni! Amennyiben bebizonyosodik a pajzsmirigy túlműködés, úgy a mirigy ultrahangos vizsgálata válik szükségessé. Gyakran jár együtt a mirigy megnagyobbodásával (strúma, golyva), illetve hormontermelő göbökkel. Akár laboreltérés okán, akár egy nyaki UH vizsgálaton észlelt elváltozásról van szó, betegség igazolására izotópos vizsgálatra, vagy akár UH vezérelt biopszia elrendelésére is sor kerülhet.

Gyógyszerrel a pajzsmirigy túlműködés helyreállításáért

A pajzsmirigy túlműködés elsőszámú terápiás módja a gyógyszeres kezelés, mellyel kordában lehet tartani az értékeket a hormontermelés gátlásával. Ugyancsak fontos a kísérő tünetek - például a szívpanaszok, magas koleszterin szint - megfelelő kezelése, például pulzusszabályozó, koleszterinszint csökkentő gyógyszerekkel. Esetenként szükség lehet vitamin és ásványi anyag pótlásra is.

Szükség lehet továbbá jódizotópos kezelésre is. Ekkor izotópot adnak a páciensnek, amit a pajzsmirigyszövet felvesz fel, így az anyag azt elpusztítja. Amennyiben valamilyen oknál fogva ez a terápia nem vezet eredményre vagy ellenjavallt, akkor műtéti beavatkozás lehet indokolt.

Pajzsmirigy túlműködés kezelése műtéttel

Sajnos vannak olyan esetek, amikor a műtét nélkül a túlműködés továbbra is fennmarad, és nem lehet gyógyszerrel sem kordában tartani a hormontermelést. Ennek oka, hogy hormonaktív strúma esetén a megnagyobbodott pajzsmirigy fokozottan termeli a hormonokat.

A szükséges vizsgálatok elvégzése után kell elhatározni, hogy a műtét indokolt vagy sem. A leletek áttekintése után mérlegelnie kell az illetőnél a kockázat és haszon arányát. Ugyanis nem szabad olyan beavatkozást végezni, amelyiknek a kockázata nagyobb, mint a várható haszna. Ezt csak a beteggel együtt, a beteg részletes tájékoztatása után lehet eldönteni.

Ennek során az adott göböt (göböket), valamint a pajzsmirigy egy részét - vagy annak egészét- eltávolítják, ezzel visszaszorítva a szerv hormontermelését. Érdemes tudni, hogy a mirigy teljes eltávolítása esetén a betegnek élete végéig pajzsmirigy hormonokat kell szednie!

Pajzsmirigy túlműködés várandósság idején

Az anyai pajzsmirigy túlműködése veszélyt jelenthet a fejlődő magzatra: gyakoribb lehet a koraszülés, illetve a vetélés is. Anyai szövődmény lehet a lepényleválás, és anyai szívproblémák is jelentkezhetnek, ezért várandósság idején fokozott figyelmet kell fordítani a pajzsmirigy-túlműködésre utaló tünetekre. Panasz esetén mielőbb értesíteni kell a szülész szakorvost, aki szükség esetén endokrinológussal is egyeztet a teendőkről.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így jelez a teste, ha pajzsmirigy túlműködése van

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pajzsmirigy túlműködés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához