Ezeket látta már?

Pajzsmirigyzavar férfiaknál: a gyerektervezést is veszélyeztetheti

pajzsmirigy, zavar, férfi, termékenység meddőség

Gyerektervezéskor a férfiak szempontjából is kiemelkedően fontos a pajzsmirigy egészséges működése. Annak eltolódásai ugyanis szexuális zavarokat és családalapítási nehézségeket eredményezhetnek.

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre.

A pajzsmirigy és a termékenység

Kevesen gondolnák, de bizony a nyakon található kis szerv nagyon jelentős befolyással van a test működésére, azon belül pedig a termékenységre, sőt, a szexuális funkciókra is. Nem csak az LH és az FSH szinteket szabályozza a szerv, hanem alúlműködése esetén a nemi hormonkötő globulin szintje is csökken, valamint az androgén hormonokra is hatást gyakorol.

Ez a hatás megmutatkozik a spermiumszám csökkenésében, de ami veszélyesebb, a minőségének romlásában is. Előbbi esetben a megtermékenyítés lesz sokkal nehezebb – adott esetben lehetetlen -, míg utóbbinál, bár a megtermékenyítés végbemegy, ha a spermium minősége nem megfelelő, akkor jelentősen megnő a vetélés, a koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának esélye.

Ezen felül a pajzsmirigy működése a szexuális éltere is rányomhatja bélyegét. Alúlműködés esetén számolni lehet a korai magömlés lehetőségével, míg túlműködésnél csökken a libidó, megkésett ejakuláció és merevedési zavarok jelentkezhetnek.

Mi a teendő?

A pajzsmirigy problémás működése mindenképpen szakorvosi segítségét igényli. És hogy milyen gyakori lehetőségről van szó? Mivel hazánk mérsékelten jódhiányos területnek számít, így a pajzsmirigy problémái tulajdonképpen népbetegségnek tekinthetőek.

A kivédésükben, illetve a spermakép javításában (mennyiség, minőség), valamint a szexuális funkciók javításában is hatalmas segítség lehet a megfelelő életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás.

- mondja Ratkó Tünde. A jód bevitele azonban alapvetően nehézkesebb, ráadásul mára szinte minden tápanyag pótlásra szorulhat, még egészséges étkezés mellett is, hiszen élelmiszereink tápanyagtartalma drasztikusan lecsökkent az utóbbi néhány 10 évben.

A tápanyagok (nyomelemek, vitaminok, ásványi anyagok) pótlására ma már remek, kifejezetten férfiak számára készült vitaminkészítmények léteznek, de itt tisztázni kell egy fontos dolgot: nem elég bevinni az anyagokat, a lényeg az, hogyan, milyen arányban képes azokat hasznosítani a szervezet! A legtöbb készítmény sajnos szervetlen kémiai kötésekkel tartalmazza az anyagokat, amiknek így a hasznosulási aránya is nagyon alacsony. A bevitt anyagok egy jelentős része ennek megfelelően egyszerűen kiürül a vizelettel.

A hasznosulás jelentősen fokozható, ha komplex készítményt választunk, hiszen az egyes anyagok segítik mások beépülését. Az említett kémiai kötések változtatása szintén jó eredményeket hozhat. A szerves kötésű anyagok – ezek praktikusan a -citrát és -glükonát kötési formában jelen lévő anyagok, pl.: cink-citrát, vas-glükonát - akár 80%-kal is jobb felszívódást eredményezhetnek, ami kiemelkedően jó eredmény.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Lombikprogram: ennyire fontos a D-vitamin pótlása

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#meddőség

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához