Ezeket látta már?

Sokszor ok nélkül fázik? Innen tudhatja, ha a pajzsmirigye okozza

pajzsmirigyzavar fázás oka hormonzavar

Ha állandóan fázunk, az komolyabb problémát is jelezhet!

Folyton fázik? Pajzsmirigyzavar is állhat mögötte

A pajzsmirigy működésének zavarára, pontosabban alul működésére utaló jel lehet, ha állandóan fázunk. A pajzsmirigy által termelt hormonok rendkívül fontosak, többek között az anyagcserénket is irányítják, és ha a pajzsmirigy nem termel eleget ezekből, akkor a szervezetünk sokkal nehezebben szabályozza a test hőmérsékletünket. Ezért érzékenyebbek lehetünk a hidegre. A pajzsmirigy betegségekre utaló egyéb tünetek lehetnek a hajhullás, a bőrszárazság vagy az állandó fáradékonyság.

Vitaminhiánytól is fázhat

Annak is tünete lehet a folytonos fázás, ha nem jut elegendő bizonyos tápanyagokból a szervezetünkbe – az egyik ilyen a vas. A vas nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a vörösvérsejtek képesek legyenek az oxigént a rendeltetési helyéhez szállítani. Ha vashiányunk van, akkor a vörösvérsejtek nem tudják ellátni a feladatukat, ennek pedig az egyik következménye, hogy állandóan fázunk. A vashiány más tünetei a fokozott fáradékonyság, a szédülés, a sápadtság, a hajhullás, a köröm töredezettsége, illetve az ingerlékenység és a koncentrációs zavarok.

Szintén a hidegre való fokozott érzékenységgel járhat együtt a B12-vitamin hiánya, ez ugyanis a vörösvérsejtek számának csökkenését okozhatja. B12-vitamint az állati eredetű élelmiszerekben találunk, így ha valaki nem fogyaszt ilyeneket, érdemes pótolnia ezt a vitamint. Ugyanakkor, felszívódási zavar is állhat a hiánybetegségek hátterében, ezért ha annak ellenére fázunk állandóan, hogy kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozunk, mindenképpen javasolt kivizsgáltatni magunkat.

Keringési zavar és a fázás

Van, amikor csak a kezünk, illetve a lábunk hideg folyton (ám egyébként kellemesen érezzük magunkat), ez a legtöbbször valamilyen keringési zavarra utal: a vér valamiért nem jut el a végtagokba. Ennek hátterében állhat például érszűkület, de az úgynevezett Raynaud-szindróma is.

Alváshiány miatt is fázhatunk

Az alváshiánynak sok súlyos következménye lehet, azt általában nem soroljuk közéjük, hogy folyton fázunk, pedig a fáradtság is az oka lehet. Ha túl keveset alszunk, akkor a szervezetünk nem képes elég hatékonyan szabályozni a test hőmérsékletet, de az alváshiány a stresszre adott válaszreakcióinkat, a vérkeringést és az anyagcserét is befolyásolja, ezek pedig szintén növelhetik a hidegre való érzékenységünket.

Ha állandóan fázik, cukorbetegség is állhat mögötte

A cukorbetegség velejárója is lehet az, hogy állandóan fázunk: a nem kezelt diabétesz folyamatosan roncsolhatja az idegeket, mely nemcsak a láb vagy a kéz zsibbadásával, bizsergésével vagy éppen érzéketlenségével járhat együtt, hanem azzal is, hogy a hőszabályozás, illetve a hőérzékelés sem működik megfelelően. Természetesen, a cukorbetegségnek más – valamivel feltűnőbb – tünetei is vannak, például az állandó szomjúság, a gyakori vizelési inger, a fáradékonyság.

Az alacsony testsúly miatt is fázhat

A vékonyabb emberek általában fázósabbak, de ha túlságosan is érzékenyek vagyunk a hidegre, az arra is utalhat, hogy nagyon is alacsony a testsúlyunk. A vékonyabbaknak nincs annyi "szigetelő" hatású zsírszövete és lassabb lehet az anyagcseréje is, ezek pedig a hőháztartásra is hatással vannak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha így változik meg a hangja, pajzsmirigy alulműködése lehet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pajzsmirigyzavar

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához