Ezeket látta már?

Túlsúly, túlzott izzadás, rossz közérzet: ez a szerve lehet a felelős

Túlsúly, izzadékonyság, rossz közérzet pajzsmirigy

Hiába diétázik és sportol, nem tud lefogyni? A melegben is fázik, vagy épp ellenkezőleg: állandóan izzad? Az orvos elmondja, mi lehet az oka!

Szerencsére ma már leszámoltunk a klisékkel és elfogadtuk, hogy nem a tökéletes beach body, hanem inkább az a lényeg, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. A nyár beköszöntével mégis sokan szeretnének változtatni a külsőjükön, hogy nyaraláskor vagy strandoláskor a lehető legjobb formájukat hozzák. A kiegyensúlyozott étkezéssel kombinált rendszeres testmozgás mellett esély nyílik a változásra, de mi van akkor, ha ez sem válik be? Ilyenkor fontos megvizsgálni, hogy egészségügyi okok állnak-e a rossz közérzetünk, a testsúlygyarapodásunk, vagy éppen testsúlyvesztésünk mögött. Gyakran ugyanis az anyagcserénk sebességét szabályozó hormonokért felelős pajzsmirigy rendellenes működése lehet a felelős a fentiekért. De hogyan lehet megelőzni, felismerni, kivizsgálni és kezelni a problémát? A hazánkban is egyre több embert érintő kérdéskört Dr. Bartók Róza orvos segítségével elemezzük.

A pajzsmirigy betegségek okai és tünetei

A nyakunk elülső részén, a gége előtt elhelyezkedő, alig 1 mm átmérőjű, 2 lebenyes pajzsmirigyünk működési zavarának számos oka lehet: öröklött hajlam, környezeti tényezők, mint a jódhiány, fertőzések, ionizáló sugárzások, vegyianyagok, stresszes életmód, de akár a dohányzás is állhat a háttérben.

Funkció szerint három típust különböztetünk meg: pajzsmirigy alulműködést, túlműködést és „normofunkciót”, amikor szerkezeti elváltozásról beszélünk, de a hormontermelés még nem érintett.

Túlműködés esetén a leginkább jellemző panaszok a fogyás, az izzadás, a szapora szívverés, a ritmuszavarok, az izgatottság, a hasmenés, remegés, valamint az alvászavarok. Alulműködés esetén viszont pont ezeknek az ellenkezője mutatkozik a szervezetben: hízás, száraz bőr, fázékonyság, fáradtság, akár depresszió, székrekedés.

Hasonló tünetekkel járnak az autoimmun pajzsmirigybetegségek is, melyek közül a leggyakoribb a Hashimoto thyreoiditis, ami a nyugati országokban élő lakosság 10%-át is érintheti. Előfordulási aránya a nők körében magasabb, illetve életkorral növekszik. Genetikai és környezeti faktorok egyaránt okozhatják a betegség kialakulását, az autoimmun gyulladás következtében pedig károsodás jön létre a pajzsmirigyben, így okozva tüneteket.

Életmódbeli változtatások a megelőzésért

Vannak azonban olyan életmódbeli tényezők, melyekre ha odafigyelünk, a pajzsmirigy rendellenes működésének esélye csökkenthető.

Táplálkozásunk során fontos odafigyelni az elegendő vas, jód, szelén, cink, valamint D-vitamin bevitelre. Törekedjünk az étrendi vegyianyagok kerülésére, például ne melegítsünk műanyag edényben ételt, mert a hormonrendszert károsító anyagok szabadulhatnak fel, melyeket endokrin diszruptoroknak nevezünk. Kerüljük a dohányzást. A stresszes életmód káros hatásainak ellensúlyozásával is sokat tudunk tenni az egészségünkért: stresszkezelő technikák elsajátítása az életünk számos területén segíthetnek minket. Így van ez a rendszeres testmozgással és az egészséges testsúly fenntartásával, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni.

– mondja dr. Bartók Róza, a SYNLAB orvosa.

Rendszeres sportolással nem csak számos betegséget tudunk megelőzni, de segítségünkre lehet a kívánt testsúly elérésében is. Utóbbira hatással vannak a pajzsmirigy hormonok is, melyek az anyagcsere folyamatok megfelelő működésében alapvető szerepet játszanak. A csökkent pajzsmirigy funkció ezért hízást, a túlműködés pedig fogyást okozhat. Hirtelen testsúlyváltozás esetén ezért érdemes kivizsgáltatni ezeket az okokat. Amennyiben a pajzsmirigy nem megfelelő működése áll a háttérben, szakorvosi vizsgálatot követően elsődleges a gyógyszeres kezelés beállítása, mellyel megelőzhető a további testsúlyváltozás. Mindemellett azonban nem elhanyagolhatóak az étrendi változtatások: dietetikus szakember tud segíteni egy pajzsmirigy egészségét, megfelelő testsúly elérését is támogató személyre szabott étrend összeállításában.

A pajzsmirigy kivizsgálása, a problémák kezelése

„A SYNLAB-nál elérhető legkomplexebb pajzsmirigy vizsgálatcsomag kiterjedten vizsgálja az eltérések lehetséges okait. A pajzsmirigyen túl a legfontosabb szervrendszerek működését is vizsgálja, ezzel biztosítva azt, hogy komplex képet kapjunk a szervezetünk állapotáról, illetve speciális autoantitestek jelenlétére is fény derülhet. A lelet értékelése a kórelőzmények figyelembevételével szakorvosi közreműködést igényel” – teszi hozzá Dr. Bartók Róza. A SYNLAB-nál a vizsgálatot követően lehetőség van online laborszakértői konzultációra, melynek során segítséget nyújtanak a laborvizsgálat leleteinek értelmezésében, valamint a következő lépések meghatározásában. Továbbá szakértői javaslatot kaphatunk az esetlegesen beigazolódott hiányállapotok megszüntetésére is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

5 dolog, amit tudnia kell a pajzsmirigy göbökről

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pajzsmirigy

Forrás: SynLab
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához