Ezeket látta már?

Afázia: stroke után sokakat érinthet Bruce Willis betegsége

bruce willis

Bár az afáziáról mindeddig nem sokat lehetett hallani, Bruce Willis betegsége ennek ellenére sajnos nem is olyan ritka. A stroke-on átesett emberek körülbelül egyharmadánál alakul ki afázia.

Bruce Willis néhány hónappal ezelőtti nyilatkozatát, miszerint egy korábbi fejsérülése miatt abba kell hagynia a filmezést, világszerte milliók olvasták megdöbbenve. Alighanem mindannyian arra számítottunk, hogy gyerekkorunk akcióhőse, a Drágán add az életed! filmek és a Hatodik érzék sztárja visszatér még a mozivászonra igazságot szolgáltatni egy-két gazembernek, ezért aztán méltatlannak tűnik, hogy így kell visszavonulnia. De vajon hogyan okozhat évekkel, évtizedekkel később ekkora problémát egy mindeddig ártatlannak tűnő sérülés?

Mi az afázia?

Az afázia olyan nyelvi, kommunikációs zavar, amely befolyásolhatja a személy beszédértési, beszéd-, olvasás-, írás- és számhasználati képességét. Kialakulhat baleset, agydaganat vagy egyéb betegség következményeként is, leggyakrabban azonban stroke idézi elő. Bár az afáziáról mindeddig nem sokat lehetett hallani, Bruce Willis betegsége ennek ellenére sajnos nem is olyan ritka: a legfrissebb statisztikák szerint minden harmadik stroke túlélőnél kialakul a rendellenesség, sőt, több ember szenved ettől, mint a Parkinson-kórtól.[iii]

Az afázia lefolyásában, súlyosságában, agyunk összetettsége miatt kifejezetten drasztikus eltérések lehetnek, éppen ezért a betegségnek számos típusát megkülönböztetjük, melyek közül leggyakoribbak a Broca afázia, a Wernicke afázia és a Globális afázia. Broca afázia esetén, a beszédértés viszonylag ép marad, a beszédprodukcióban keletkezik zavar, ami mondatrészleteket produkáló, el-elakadó, töredezett, lassú, monoton beszédben nyilvánul meg. A Wernicke afázia ennek tulajdonképpen az ellenkezője, itt a hangzó beszéd megértésében keletkezik erős zavar, a beszéd folyamatos marad, noha gyakran értelmetlen, vagy halandzsaszerű szavakból áll, téves szóhelyettesítésekkel és felcserélésekkel.[iv] Globális afázia esetén mind a beszédprodukció, mind a beszédértés nehézkessé válik.

Hatással van az intelligenciára is?

Mivel az afázia az agy nyelvi központ-károsodásának eredménye, nem befolyásolja az érintettek tudását, vagy gondolkodásmódját. Az afáziás emberek pontosan tudják, mit akarnak mondani, ugyanazok az ötleteik, érzelmeik és gondolataik vannak, mint azelőtt, csak képtelenek, vagy legalábbis nehezükre esik kifejezésre juttatni őket. Az üzenetek csapdába esnek az agyban, csak kulcsszavak, vagy nem odaillő szavak mondódnak ki helyettük. A helyzetet tovább rontja, az érintettek attól való félelme, hogy ha megszólalnak, elítélik, esetleg butának tartják majd őket, így aztán az esetek többségében inkább meg sem próbálják.iii

Lesz ez még így sem?

Bár az afáziára még nincs ismert gyógymód, megfelelő terápiával a helyzet javítható, az agy sértetlen részei taníthatók. Természetesen magához a betegséghez hasonlóan, a javulás mértéke és időtartama is nagyon eltérő lehet egyénenként. Legtöbbször megfigyelhető egy terápiától független, rövid ideig tartó, gyorsan lezajló és néha akár jelentős javulást eredményező időszak, ezután azonban a regenerációs folyamatok önmagukban már nem elegendők szignifikáns változás eléréséhez. Ekkor válik fontossá a terápia, illetve a különböző, könnyen felidézhető kifejezések előhívását segítő technikák alkalmazása, melyek segítenek a megmaradt kommunikációs képesség aktiválásában. Ma már számos nyelvi, kognitív és kommunikációalapú terápia áll rendelkezésre, amelyeket gyakran párhuzamosan alkalmaznak.[v]

Megelőzéssel az egészségért

Az elmúlt évek statisztikai adatai alapján, Magyarországon minden évben mintegy 35-40.000 az új stroke betegek száma. A stroke-nak két fajtája van, az iszkémiás és a vérzéses. Előbbi esetében agyérelzáródásról van szó, amelyet vagy a helyben képződött vérrög (trombózis) vagy a keringés által az agyba jutó rög okoz (embólia). Utóbbi esetében az agyban történő vérzés okozza a problémát, amikor az egyik verőér megreped és a koponyában vérömleny alakul ki.

Stroke után: tanácsok a rehabilitációhoz hozzátartozóknak, betegeknek

Az összes érintett közül kb. évi 10.000 túlélőnél alakul ki afázia, akiknek 60%-a hosszú távú logopédiai ellátásra szorul.v Pedig egészséges életmód kialakításával, tudatos táplálkozással és rendszeres testmozgással az afázia leggyakoribb kockázati tényezője megelőzhető lenne, ráadásul ma már számos terápia is létezik a szélütés esélyét növelő betegségek karbantartására. A szájon át szedhető gyógyszeres kezelések mellett beültethető készülékek és műtéti megoldások is segíthetik a kockázat visszaszorítását, így nekünk csak a tudatosságot, és az odafigyelést kell biztosítanunk egészségünk hosszútávú megőrzéséhez.

[i] https://www.aphasia.org/aphasia-resources/aphasia-statistics/

[ii] https://www.aphasia.com/aphasia-resource-library/what-causes-aphasia/stroke/

[iii] https://tactustherapy.com/10-aphasia-myths-busted/

[iv] http://www.nytud.hu/oszt/neuro/banreti/publ/afazia_kezirat.pdf

[v] http://rehab.hu/hirek.aspx?nid=90988&cid=32

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához