Ezeket látta már?

Bell-féle arcidegbénulás: ilyenkor alakulhat ki nagyobb eséllyel

facial_paralysis

A Bell-féle arcidegbénulás tünete, hogy a beteg nem képes kontrollálni, mozgatni az arc izmait, de emellett akár fájdalom, sőt ízérzékelési zavar is jelentkezhet.

A Bell-féle arcidegbénulás a leggyakoribb altípusa az arc idegeit érintő bénulásos betegségeknek. A kellemetlen tünetek meglepően gyorsan, 48-72 óra alatt alakulnak ki, az esetek legnagyobb részében csak az arc egyik oldalán. A betegség oka ismeretlen, a szakemberek szerint azonban vírusfertőzések (pl. a bárányhimlőt és az övsömört is okozó varicella-zoster vírus) nagy szerepet játszanak a kialakulásában.

Bell-féle arcidegbénulás: kellemetlen, fájdalmas tünetek

A Bell-féle arcidegbénulás rizikóját növeli az arcot érő trauma, illetve a cukorbetegség, valamint az, ha valakinek a családjában már előfordult ilyen betegség. Meglepő módon, a várandós nők körében háromszor olyan gyakori a Bell-féle arcidegbénulás, mint azoknál a nőknél, akik nem várnak gyereket.

Mivel az arc idege számos funkció irányításáért felelős, a tünetek is sokfélék – de igen jellegzetesek – lehetnek. Az arcidegbénulással az arc izmai feletti kontroll elvesztése is együtt jár, vagyis a beteg nem vagy csak nehezen, esetleg fájdalommal kísérve tudja mozgatni az izmokat, de izomgörcsök, izomrángások is előfordulhatnak. A beteg mimikája sérül, nem képes mosolyogni, a szemöldökét összehúzni, kacsintani sem, és előfordulhat, hogy a beszéde is nehezebben érthetővé válik (hiszen nem tudja megformálni a hangokat).

A Bell-féle arcideg bénulással az ízérzékelés megváltozása vagy csökkenése is együtt járhat. Az ideg nem megfelelő működése miatt más területeken is érezhetünk kellemetlen tüneteket, például fül-, nyak- és fejfájást, viszketést vagy bizsergést, egyensúlyzavarokat, vagy éppen a hangokra való túlérzékenységet.

Hogyan kezelhető a Bell-féle arcidegbénulás?

A betegek több mint háromnegyede egy hónapon belül visszanyeri az arcizmok mozgatásának képességét, vagyis a bénulás megszűnik, még akkor is, ha semmilyen kezelést nem kap. A teljes regenerációra általában 3-6 hónapot kell várni. Az esetek 10-15 százalékában a bénultság sajnos tovább elhúzódhat, és ritkán, de előfordulhat az is, hogy a betegség krónikussá válik vagy többször is kiújul.

Maradandó károsodást is okozhat az arcidegbénulás. Olvasson tovább!

Az arcidegbénulásnak ritkán bár, de lehetnek szövődményei, például az ízérzékelés elvesztése, a visszatérő fájdalom, illetve a szemet érintő fertőzések (mivel a beteg nem tud pislogni, vagy nem tudja lehunyni a szemét, a szem kiszáradhat és könnyebben megsérül).

A Bell-féle arcidegbénulás gyógyszeres kezelésével kapcsolatban sok az ellentmondás, elsősorban azért, mert nem tudjuk pontosan, hogy mi okozza a betegséget. A terápiát mindig az egyéni jellegzetességeket, tüneteket, esetlegesen már meglévő problémákat figyelembe véve állítja össze az orvos. A Bell-féle arcidegbénulás esetén a műtét általában nem javasolt.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Az autoimmun betegségek közül ezek azok, amikre nincs gyógymód

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

autoimmun betegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához