Ezeket látta már?

Betegsége miatt, az évad közepén adta fel a Dancing With The Starst a népszerű színésznő

sm, szklerózis multiplex, selma blair, tánc

A színésznő utolsó tánca szemet nem hagy szárazon.

Selma Blair színésznő a szklerózis multiplexszel folytatott küzdelme miatt az évad közepén a Dancing With The Starsból. A bejelentés a hétfői epizód felvételén hangzott el, 4 héttel a verseny után. Az 50 éves Blair egy utolsó táncot keringőzött partnerével, Sasha Farberrel a "What the World Needs Now is Love" című dalra.

"Ez a tánc mindenkinek szól, aki próbálkozott és remélte, hogy többet tud, de az erő is, hogy rájöjjön, itt az ideje, hogy továbblépjen" - jegyezte meg a színésznő.

Selma Blair 2018-ban jelentette be, hogy szklerózis multiplexet diagnosztizáltak nála. A színésznőt az orvosi csapata a verseny alatt végig figyelemmel kísérte.

"Voltam MRI-vizsgálatokon, és megjöttek az eredmények. Minden arra enged következtetni, hogy nem folytathatom a versenyt. Olyan messzire mentem, amennyire csak tudtam. Ez túl sok a csontjaimnak." - tette hozzá Selma Blair.

Az SM a Mayo Klinika szerint az agy és a gerincvelő központi idegrendszert érintő betegsége. A tünetek széles skálán mozognak a betegek között, egyes betegeknél a járóképesség elvesztésétől kezdve a hosszú, új tünetek nélküli remissziós időszakokig.

SM: A korai felismerés a kulcs

A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer krónikus, gyulladásos, autoimmun megbetegedése, amely jellemzően 20-40 éves korban jelentkezik, s amelyben háromszor több nő szenved, mint férfi.

Főbb tünetei közé tartoznak:

  • fáradékonyság
  • a járásproblémák
  • az akadozó beszéd
  • a látás- és érzészavar, attól függően, hogy a gyulladás az agyban és a gerincvelőben mely területeket érint.

A megfelelő életminőség minél hosszabb ideig történő fenntartásához, a betegség súlyosbodásának lassításához a korai felismerés a kulcs, de sajnos a diagnózist felállító neurológushoz nem mindig könnyen jutnak el a betegek, így a megfelelő terápiát is a kívánatosnál kevesebben, vagy megkésve kapják meg.

SM: mentálisan is megterhelő lehet

Ezen kívül jelentős lehet a pszichés teher, depresszió, szorongásos tünetek formájában, a gócos idegrendszeri panaszok mellett pedig összességében az agy állománya is megfogyatkozik, tehát agysorvadás is fellép, ennek következtében a kognitív funkciókban is zavar keletkezhet, ami a memória romlásában is megmutatkozhat.

SM esetén a fizikai állapot kezelése mellett a depressziónak, mint társbetegségnek a felismerése, a mentális állapot kezelése is lényeges. A megfelelő színvonalú életminőség fenntartásában segít az étrendi, életmódbeli javaslatok követése, a társas kapcsolatok ápolása, a közösségi élet és a betegszervezetek támogatása. SM-betegek esetében különösen fontos a dohányzás mellőzése, a rendszeres mozgás és a túlfeszített élet kerülése.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Webmd
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához