Ezeket látta már?

Paradicsommal - a stroke ellen?

2012.10.11. Módosítva: 2015.11.04.

Egy paradicsomban található vegyület csökkentheti a szélütés kockázatát. Csökkentheti a szélütés kockázatát, ha valaki sok paradicsomot vagy görögdinnyét eszik - vélik tanulmányuk eredménye alapján finn kutatók.

A Neurology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői úgy találták, hogy a követéses vizsgálatba bevont férfiak közül 12 év alatt azoknál történt a legkevesebb szélütés, akik vérében a legmagasabb volt egy antioxidáns, a likopin szintje.

Paradicsommal - a stroke ellen?

A likopin, egy növényi vegyület (karotinoid) adja a paradicsom, a görögdinnye, a paprika és a papaja élénk piros színét. A legtöbb ember számára a teljes évet tekintve a paradicsom a likopin legjobb étrendi forrása.

"A likopin erőteljes antioxidáns, ami azt jelenti, hogy segít megvédeni a test sejtjeit azoktól a károsodásoktól, amelyek végül betegséghez vezetnek" - magyarázta Jouni Karppi, a kuopiói Kelet-finnországi Egyetem kutatója. Laboratóriumi kísérletek eredményei arra is utalnak, hogy a likopin enyhíti a gyulladásos folyamatokat a szervezetben és csökkenti a vérrögképződés kockázatát.

A követéses vizsgálatba 1031 férfit vontak be, akik életkora 46 és 55 év között volt az induláskor. Mérték vérükben a likopin, az alfa- és béta-karotin, valamint az A és az E vitaminok koncentrációját. Vérük likopinszintje alapján négy csoportba osztották a résztvevőket, a későbbiekben így hasonlították össze az

egyes alcsoportokban bekövetkezett szélütések számát.

A 12 év során összesen 11 szélütés történt a legmagasabb likopinszinttel élő negyedben, míg 25 a legalacsonyabb likopinszintű férfiaknál. Más befolyásoló tényezőket is figyelembe véve a kutatók számításai alapján 55 százalékkal kisebb volt a szélütés kockázata a magas likopinszinttel élő férfiaknál.

Bár a tanulmány nem tért ki a résztvevők általános étrendjére, megállapításai összhangban vannak a jelenlegi ajánlásokkal, amelyek fontosnak tartják a bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztást.

Forrás: MTI