Ezeket látta már?

Énekelve tanulnak beszélni a stroke-os betegek

2010.02.23. Módosítva: 2015.11.04.

Amerikai kutatók úgy állították helyre agyi érkatasztrófát (stroke-ot) elszenvedett betegek beszédét, hogy nem kimondatták, hanem elénekeltették velük a szavakat – számolt be a kísérletet vezető ideggyógyász.

Gottfried Schlaug, a Beth Israel Deaconness kórház és a Harvard Orvosi Egyetem neurológus professzora rájött, hogy azok a betegek, akik agyuk bal féltekéjében szenvedtek agyi érkatasztrófát és képtelenek a szavak kiejtésére, gyakran el tudják énekelni a szavakat. Az Amerikai Tudományfejlesztési Társaság (AAAS) éves konferenciáján egy olyan betegről készült videót mutatott be, akinek bal agyféltekéjében károsodás alakult ki. A felvételen arra kérte a pácienst, hogy idézze fel a születésnapi köszöntődal szavait. A beteg képtelen volt teljesíteni a kérést, csupán az N és az O betűt ismételgette. Amikor azonban Schlaug arra kérte, hogy énekelje el a dalt, mialatt valaki fogta a páciens kezét és ritmusosan paskolta, kristálytisztán kiejtette a "boldog szülinapot" szavakat.

"A beteg értelmetlen hangokat ad, amikor arra kérjük, hogy mondjon szavakat, de amint megkérjük, hogy énekeljen, ki tudja ejteni a szavakat" – mondta a kutató.

Egy másik betegnek megtanították, hogy énekelve közölje, "szomjas vagyok", megint másik páciens pedig, akinek nagyméretű károsodás alakult ki a bal agyféltekéjén, és évekig próbálták sikertelenül helyreállítani a beszédét különféle kezelésekkel, énekelve el tudja mondani a lakcímét.

A beszédhez nagyobb mértékben használt bal agyféltekén kialakult lézióval rendelkező betegek agyi felvételei "funkcionális és strukturális változásokat mutatnak" az agy jobb féltekéjén, miután átestek a Zene Intonációs Terápia (MIT) nevű új kezelésen.

Schlaug most végzi az MIT randomizált klinikai kísérletét azért, hogy jóváhagyják a kezelést az orvoslásban. A kutató szerint az MIT terápia az Egyesült Államokban körülbelül 70 ezer beszédképtelen agyi érkatasztrófát szenvedett betegnek segíthet visszanyerni beszédkészségét.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához