Ezeket látta már?

Epilepszia: életmentő lehet az új okoseszköz, ami előre jelzi a rohamokat

epilepszia

Ez lesz az első viselhető eszköz, amely előre jelzi a rohamokat, időt hagyva a biztonságos helyre való eljutásra, és segítve a balesetek, sérülések megelőzését.

A Neuraxpharm Group (Neuraxpharm) a központi idegrendszerre (CNS) fókuszáló vezető európai speciális gyógyszeripari vállalat és az mjn-neuro, egy orvostechnikai eszközöket tervező, gyártó és forgalmazó start-up cég kereskedelmi megállapodást írnak alá az mjn-SERAS-ra, egy viselhető orvostechnikai eszközre, amely az epilepsziás roham kockázatának előrejelzését célozza.

Segítség a gyógyszerrezisztens betegeknek

Az epilepszia agyi rendellenesség, amelyet rendellenes elektromos aktivitás jellemez, mely kiszámíthatatlan rohamokat vagy szokatlan viselkedést és érzékelést, néha eszméletvesztést okoz. Az ilyen rohamok naponta számos alkalommal előfordulhatnak, és baleseteket és sérüléseket okozhatnak. A fizikai hatásokon túl az állapot kiszámíthatatlansága is negatívan hat a mentális egészségre. A szorongás, stressz és depresszió bizonyíthatóan jellemző azoknál, akiket az epilepszia érint. A rendellenesség negatívan hat a betegek életminőségére és szociális beilleszkedésére, és még manapság is gyakran megbélyegzik őket. Az epilepszia az egyik leggyakoribb krónikus betegség napjainkban, amely több mint 50 millió embert érint valamennyi korcsoportban.

Az mjn-SERAS egy olyan digitális egészségügyi megoldás, amely magasszintű segítséget nyújt az epilepsziás rohamok okozta balesetek megelőzésében a gyógyszerrezisztens pácienseknél. Az orvostechnikai eszköz egy non-invazív érzékelőből áll, amely rögzíti az agy elektromos aktivitását valós időben, és köszönhetően a mesterséges intelligenciájú algoritmusoknak, figyelmeztet, amikor az epilepsziás roham kockázata magas. Az eszköz 2020-ban a BSI Group-tól, a nagy presztízsű nemzetközi minősítő testülettől megkapta a CE jelzést Európára. A klinikai vizsgálatok eredményei 2023 második félévére várhatóak. Ez lesz az első viselhető eszköz, amely előre jelzi a rohamokat, időt hagyva a biztonságos helyre való eljutásra és segítve a balesetek és sérülések megelőzését.

Tablettán túli segítség az epilepsziásoknak

A jelenlegi megállapodással a Neuraxpharm növeli az epilepsziás betegek számára nyújtott végponttól végpontig terjedő megoldásainak számát és belép a tablettán túli megoldások piacára. Ez jelentős lépés a vállalat számára a digitális egészségügyi és viselhető orvostechnikai eszközök piacára való belépés útján. A betegek részéről növekszik az igény a különféle, kielégítetlen szükségleteikre való megoldásokra, valamint arra, hogy az egészségügyi rendszerek egyszerűsítsék a piacra lépési folyamatokat annak érdekében, hogy ezek a megoldások mindenki számára elérhetővé váljanak. A digitális egészségügy kritikusan fontos összetevője a beteggondozásnak a CNS területen, amely jelentős potenciállal rendelkezik.

Az mjn-neuróval kötött megállapodás az összes EU tagországot lefedi csakúgy, mint az Egyesült Királyságot, Norvégiát, Izlandot, Liechtensteint és Svájcot. 2020 óta az mjn-SERAS a projekt fejlesztése során forrásokat kapott az Európai Egészségügyi Technológiai Intézettől (EIT Health), amely az Európai Unió szervezete, a Bridghead és a Start-up Amplifier programoknak köszönhetően. 2018-ban a projektet az EU Horizon 2020 program alapja támogatta, amelyet az Európai Bizottság kezdeményezett, és amelyben részt vesz egy vállalati konzorcium, valamint egészségügyi szakemberek is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz