Ezeket látta már?

Ezek voltak a Bruce Willis-kór első tünetei - 5 évvel kezdődtek a gondok

bruce willis, afázia, afázia tünetei, beszédprobléma, szósaláták

A Die Hard sztárjának állapotáról egyre több részlet lát napvilágot, társai azt mondják, hogy már évekkel ezelőtt észrevették az első tüneteket.

Amióta Bruce Willis bejelentette, hogy afáziában szenved, csak felesége kíséretében jelenik meg a nyilvánosság előtt, nemrég és Los Angeles-i otthonában vették lencsevégre amint kosárlabdázik.

Röviden: et történt Bruce Willis-szel

  1. Bruce Willisnek be kellett fejeznie pályafutását progresszív afázia miatt. Az első tünetek már 2017-ben jelentkeztek.
  2. A színész közeli munkatársai elárulták, hogy Willis évek óta nem úgy viselkedett, mint korábban. Problémák voltak a beszéd megértésével.
  3. Az afázia neurológiai betegség. A nyelvi zavarok mellett sérül az artikuláció, az írásbeli kifejezés és az olvasás is. Amellett, hogy a beteg nem találja a szavakat - érthetetlen „szósalátákat” vagy oda nem illő szavakat mond.
  4. Afázia: emiatt hagyja abba Bruce Willis a színészetet >>

Bruce Willis és családja márciusban jelentette be, hogy a színész afázia miatt visszavonul. Bár a döntés sokakat meglepett, Willis szűk köre már évek óta észrevette, hogy valami nincs rendben a színésszel. Az express.co.uk szerint az egyik ilyen személy Randall Emmett producer, aki a 67 éves színész nyilvánvaló problémái ellenére több alacsony költségvetésű projektben is engedte szerepelni.

Willis ügyvédje szerint a sztár megromlott egészségi állapota ellenére is dolgozni akart. Az egyik első aggasztó jel állítólag a 2017-es "Glass" című film forgatásán jelentkezett. A produkcióért felelős kollégák megerősítették, hogy már akkor látták az első jeleit annak, hogy valami nincs rendben: a színész időnként kissé elveszettnek, zavartnak tűnt, és nehezen emlékezett a szövegére.

"Kicsit nyugtalannak, aggógónak tűnt, de nem kerestük a miértet, azt gondoltuk, az öregedéstől kezdve a részegségig bármi lehet az oka." - mondta az express.co.uk interjúalanya, miután nyilvánosságra került a pontos diagnózis, ami megmagyarázta Willis korábbi viselkedését.

Az afáziás beteg mellett, hogy nem találja a szavakat - érthetetlen „szósalátákat” vagy oda nem illő szavakat mond - előfordul, hogy magát a beszédet sem érti.

Bruce Willis: nem értette, mi keres ott a forgatáson

A Fehér elefánt című film rendezője, Jesse V. Johnson viszont elismerte, hogy a filmsztár 2021-ben másképp viselkedett, mint akár több évvel korábban. Johnson szerint Willis "nem az a Bruce volt, akire emlékezett". A forgatás alatt Willis állítólag még azt is megkérdezte a stáb többi tagjától, hogy miért is van ott, mit keres ő a forgatáson.

A későbbi munkatársak azt mondják, hogy idővel a 67 éves férfi nem értette a szövegét, és olyan volt, mint egy bábu. Ezek azonban nem a színész és családja hivatalos nyilatkozatai. Az afázia egyik első tünete azonban épp az, hogy a beteg nehezen érti meg, mit mondanak neki - Willisnek emellett jelenleg beszédproblémái is vannak.

Az afáziája jelentkezési formái

Az afázia jelentkezhet fizikai behatás miatt szerzetten, de ettől függetlenül hirtelen is elkezdődhet a folyamat. A betegség, a beszédfunkciókért felelős mechanizmusok zavara számos formát ölthet, s a tünetekben és a kezelési módszerekben különböznek egymástól. Az afáziát az idegrendszer központjának károsodása okozza. Leggyakrabban koponyasérülés vagy agyvérzés következtében.

Az afázia 4 típusa

1. Globál afázia: az afázia legsúlyosabb formája.

A beteg nevét, címét, jelenlegi tartózkodási helyét sem tudja megmondani. Szósalátákkal, ún. neologizmákkal beszél. Térben – időben nem képes tájékozódni, dezorientált. Eldöntendő kérdésre szavak nélküli válaszreakciója változó: azaz véletlenszerű fejbólintással, mimikával válaszol. Egyszerű utasításokat nem ért, vagy rosszul teljesít. Teljesítményét nagy mértékben befolyásolja, rontja mozgásképtelensége. Előfordul, hogy nem alakul ki emberek közötti kapcsolat a szemkontaktus szintjén sem.

2. Motoros (Broca) afázia: a kifejező beszéd zavara

A verbalitás (beszéd), mint képesség nagy mértékben csökken. Az akadozó, aritmikus beszéd "táviratszerű" mondatokból, szócserékből, szótévesztésekből áll. Az oda nem illő szavak a beszéd tartalmát érthetetlenné, vagy nehezen követhetővé teszik. A beszéd folyamata sérül a verbális blokkok (hang- ill. szóindítási nehézségek) miatt. A beteg számára problémát jelent egyszerű főnevek, személynevek (pl. családtagok), földrajzi helyek nevét megmondani. Gyakori tünet hogy nyelvtanilag helytelenül szerkesztik meg mondataikat. Gondolataikat nem, vagy nehezen tudják kifejezni.

3. Szenzoros (Wernicke) afázia: a beszédmegértés zavara

Jelentősen sérül, egyes esetekben teljesen meg is szűnhet a beszédértés (nem hallászavar miatt!). Hiányzik a beszédemlékezet, a beszédkontroll. A spontán beszéd megmarad, de általában érthetetlenül, tartalmilag követhetetlen a beszéd, sérül a mondatalkotás. Gyakori szavak felcserélése, a szóvégek elhagyása, a helytelen szótaghasználat). Az olvasásnál jelentősen csökken a szövegértés, tipikus az írásnehézség, spontán vagy irányított írásnál az íráskészség zavara lép fel.

4. Amnesztikus afázia: az emlékezet és szómegtalálás zavara

A beszédértés megmarad. A beteg számára a legnagyobb nehézséget a konkrét tárgyak, fogalmak megnevezése jelenti. Gyakori szókeresések, szómegtalálási nehézségek miatt a spontán beszéd sokszor válik tartalmilag követhetetlenné. Az olvasásban nincsenek nehézségek, csakúgy, mint a diktálás utáni írásban, illetve másolásban. A beteg számára a megnevezési nehézségek miatt az önálló írás, fogalmazás jelenti a problémát.

Ritkán jelenik meg egy-egy tünetcsoport izolált formában, a tünetek gyakran keverten jelentkeznek. A szenzoros komponens (beszédértés) sérülése mellett a motoros funkciók is sérülnek. A szómegtalálási nehézség, olvasás- és írászavar szintén gyakori kísérője az afáziás betegeknek. Ilyenkor beszélünk szenzomotoros, amnesztikus afáziáról.

Az afázia típusa alapján az elváltozás az agyban lokalizálható

Willis esetében a tüneteket nagy valószínűséggel az a fejsérülés okozta, amelyet 2003-ban a "Nap könnyei" forgatásán szenvedett el.

Forrás: Medonet
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához