Ezeket látta már?

Kiderült: ennyien küzdenek demenciával, Alzheimer-kórral Magyarországon

alzheimer, alzheimer-kór, demencia, öregség

Rengeteg családot érint a probléma.

A demenciával és Alzheimer-kórral küzdő betegek rászorulnak a gondoskodásra, a figyelemre és fokozott szeretetet igényelnek - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára, az Alzheimer-világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Így segítenének az érintett családokon

Beneda Attila elmondta, hogy hazánkban 200-250 ezer ember szenved ezektől a betegségektől, nyilvánvalóan a családjaik is érintettek ebben, vagyis jóval több ember problémája ez, mintsem a betegeké. Éppen ezért a minisztérium koordinálásával folyik a szakmai munka, hogy az ilyen élethelyzetbe került emberek mindennapjait könnyebbé tegyék, a kérdések adottak, s jó remény van rá, hogy az egyházakkal és a szakmai szervezetekkel együtt dolgozva mielőbb megszülethetnek a helyes válaszok is - tette hozzá.

A helyettes államtitkár rámutatott, hogy a cél egy olyan külső és belső intézményrendszer kialakítása, ahol a betegek megkaphatják az őket megillető maximális figyelmet és tiszteletet, így az életük könnyebbé válhat.

Egervári Ágnes neurológus, az Interprofesszionális Demencia Alapprogram (INDA) szakmai vezetője kiemelte, hogy jelenleg nincs gyógyszer ezekre a betegségekre, ezért a sok esetben 10-15 évig zajló betegséget az orvosok szerint nem gyógyítani kell, hanem az érintettet kísérni, családját segíteni. Programjuk a hézagos ellátásokat és támogatásokat kívánja elérhetővé tenni, s igyekszik felvértezni a családtagokat eszközökkel, tudással, amivel a váratlan jelenségeket kezelni tudják.

Ezek az Alzheimer-kór tünetei

Az Alzheimer-kór az időskori demenciához vezető leggyakoribb idegrendszeri rendellenesség.

  1. Emlékezetvesztés, amely már a mindennapi életben is zavaró. Ez magában foglalja a fontos dátumok, események, a nemrég tanult dolgok elfelejtését, vagy azt, hogy a beteg már egyre több emlékeztető segédeszközt használ (naptár, jegyzetek).
  2. Kihívást jelent az általános dolgok kezelése, problémák megoldása. Nehezére esik például hosszabb ideig koncentrálni, vagy olyan megszokott dolgot végrehajtani, mint a számlák befizetése.
  3. A beteg összetéveszti a helyszíneket, vagy a dátumot. Tipikus eset lehet, ha valaki például nem tudja, hol van, és hogyan került oda.
  4. Hibásan ítéli meg a térbeli távolságokat.
  5. Szóbeli vagy írásbeli problémák vannak a szavakkal, mondatalkotással.
  6. Elfelejti hova tesz tárgyakat, illetve képtelen azokat megtalálni.
  7. Csökken az ítélő- és döntéshozatali képesség.
  8. Visszavonulás a munkából vagy a társadalmi életből.
  9. Hangulatingadozások: gyakori, hogy hirtelen rosszkedvű vagy depressziós lesz a beteg, vagy éppen vidám.
  10. Nehézséget okoz ismerős feladatok elvégzése: például a mikró vagy az autó használata.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához