Ezeket látta már?

Ijesztő rizikóra figyelmeztetik a túlsúlyosokat

túlsúly, demencia, stroke

A testzsír nem tesz jót a szürkeállománynak!

Az elhízás bizonyos típusaiban csökkenhet az agyi szürkeállomány mennyisége, melynek nyomán emelkedett a demencia és stroke kockázata. A túlsúly és a kognitív állapot között most feltárt összefüggések ismeretében az eddiginél is nagyobb erőfeszítéseket kell tenni az elhízás ellen.

A University of South Australia kutatói összefüggést találtak a testzsír mennyisége, illetve a demencia vagy stroke emelkedett rizikója között. Pontosabban ez azt jelenti, hogy a testzsír bizonyos típusainak felszaporodása nyomán csökken a szürkeállomány mennyisége, ennek következtében pedig romlanak a kognitív képességek - idézi a Neurobiology of Aging című lappban megjelent megállapítást az otszonline.hu.

Azt találtuk, hogy erősebben elhízott egyéneknél – különösen akkor, ha az obezitás metabolikus szempontból előnytelenebb formája áll fenn náluk – jóval kevesebb az agyi szürkeállomány mennyisége, ami az agyi képességek hanyatlásában is megmutatkozhat

– fogalmaznak a közleményben.

Az Alzheimer típusú demenciához hasonlítanak a tünetek

Ennek azért van kritikus jelentősége, mert a szürkeállomány idegsejtekben, gliasejtekben és kapillárisokban gazdag agyi terület, melynek károsodása régiótól függően sokféle funkciót érinthet, többek között a tanulást, a memóriát, a kognitív képességeket, a figyelmet és az izomműködés kontrollját. Obezitás mellett a szürkeállományban hasonló elváltozásokat észleltek, mint időskori agyi atrófiában vagy Alzheimer típusú demenciában.

A most nyilvánosságra hozott eredményeik 336 000 fő UK Biobankban tárolt adatain alapulnak, melyek szerint a testsúly minden három kilogrammnyi emelkedése 0,3%-kal csökkenti a szürkeállomány mennyiségét. Egyelőre azonban nem találtak specifikus oki korrelációt demencia vagy stroke vonatkozásában, ezért ezen a téren további kutatások szükségesek.

Ez is érdekelheti:

Forrás: Orvostovábbképző Szemle online