Ezeket látta már?

Küzdelem a néma stroke ellen!

2011.06.16. Módosítva: 2015.11.04.

Testmozgással megelőzhető a néma stroke? Egy új tanulmány szerint a kocogás, az úszás, a kerékpározás és más mérsékelt-intenzív testmozgások védik az agyat az úgynevezett néma stroke-tól, azoktól a kis agyi lézióktól, amelyek mentális hanyatláshoz vezethetnek, és növelhetik a jövőbeli agyi érkatasztrófák kockázatát.

"Ezek a néma stroke-ok sokkal jelentősebbek, mint a nevük sugallja, mert összefüggésbe hozhatók az esés és a meggyengült mobilitás, valamint a memóriazavarok, a demencia és a stroke megnövekedett kockázatával" – állítja a tanulmány szerzője, Dr. Joshua Z. Willey, a Columbia Egyetem kutatója.

Küzdelem a néma stroke ellen!

"Fontos stratégia lehet arra ösztönözni az idősebbe embereket, hogy végezzenek mérsékelt-intenzív testmozgást agyuk egészségének megőrzése érdekében."

A tanulmányhoz Willey munkatársaival 1238 ember edzési szokásait vizsgálta, akik korábban nem estek át agyérkatasztrófán. Körülbelül 43 százalékuk nem végzett rendszeres testmozgást, 36 százalékuk könnyű testmozgást végzett, például golfozott vagy sétált, 21 százalékuk pedig mérsékelt-intenzív testmozgást végzett, például rendszeresen teniszezett, úszott, túrázott vagy kocogott.

A kutatók körülbelül hat évvel később képalkotó vizsgálattal ellenőrizték az agyukat, és kiderült, hogy az összes résztvevő 16 százaléka tapasztalt néma stroke-ot.

A Neurology június 8-i számában megjelent tanulmány szerint azonban a mérsékelt-intenzív testmozgást végzők esetében 40 százalékkal alacsonyabb volt a néma stroke kialakulásának kockázata, mint azokban, akik nem mozogtak rendszeresen. A könnyű testmozgást végzők és a rendszeres testmozgást nem végzők között nem mutattak ki különbséget a néma stroke kockázatát tekintve.

Willey hozzátette, hogy a könnyű testmozgásnak természetesen vannak más jótékony hatásai, ezért ezeknek az eredményeknek senkit sem szabad eltántorítaniuk a könnyű testmozgás végzésétől.

Forrás: Medipress