Ezeket látta már?

Magyar orvosi bravúr a stroke kezelésben!

Bravúros beavatkozással, eddig Debrecenben először alkalmazott módszerrel távolították el egy bénult beteg agyából a vérrögöt a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) neurológiai klinikáján - tájékoztatta Fuxreiter Margit, a centrum stratégiai igazgatóhelyettese csütörtökön az MTI-t.

Közlése szerint február 1-jén speciális eszközzel akut szélütéses beteg agyából távolítottak el sikeresen vérrögöt.

Magyar orvosi bravúr a stroke kezelésben!

A beavatkozás előzménye, hogy korábban a képalkotó diagnosztikában dolgozók és a neurológiai klinika munkatársainak együttműködésével sikerült beszerezni egy különleges, a combverőéren keresztül az agyba vezethető, rendkívül drága, egyszer használatos eszközt. Ezzel lehetővé válik, hogy az 1-1,5 milliméter átmérőjű agyi ütőérből az elzáródást - féloldali bénulást és teljes beszédzavart, némaságot - okozó vérrögöt eltávolítsák, mint a palackból a dugót kihúzzák - ismertette a részleteket.

A konkrét beavatkozásról elmondta: február 1-jén reggel 5 óra 30 perckor egy hajdúszováti férfi megbénult jobb oldalára és teljes beszédzavara alakult ki.

A beteg CT vizsgálata 1 óra 10 perc múlva megtörtént a DEOEC CT laboratóriumában. Ezt követően a Csiba László neurológus professzor, Szabó Katalin neurológus és ifj. Péter Mózes radiológus alkotta orvoscsoport 3 órával a stroke-ot követően az új eszközzel elérte a koponyán belüli eret, és maradéktalanul eltávolította a teljes - beszédzavart és a fél oldali bénulást okozó - vérrögöt.

A beteg 9 óra 10 perckor már teljesen tünet és panaszmentes volt, egy nap múlva pedig tünetmentesen sétált és beszélgetett a nővérekkel.

Ez volt az első ilyen beavatkozás Debrecenben, de világszerte is csak válogatott központokban és kis számban tudják végezni.

Csiba László professzor felhívta a figyelmet, hogy ezzel az eszközzel a beavatkozás csak és kizárólag az akut stroke első néhány órájában jöhet szóba, tehát régi, akár egy napnál idősebb érkatasztrófákban nem lehet alkalmazni.

Csiba László emlékeztetett rá, hogy Magyarországon 50 ezer stroke történik évente, ezek egyharmada maradandó rokkantságot okoz.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához