Ezeket látta már?

Megkülönböztetett fájdalomcsillapítás?

Ha valamiféle fájdalmas betegséggel nő vagy fekete bőrű keresi fel háziorvosát az Egyesült Államokban, nem kapja meg ugyanazt a hatásos kezelést, mint egy férfi vagy fehér bőrű páciens - állapították meg a Michigani Egyetem kutatói.

A vizsgálat máris nagy botrányt váltott ki, és jelentősen növelte a cikket közlő Journal of Pain olvasottságát.

Megkülönböztetett fájdalomcsillapítás?

Carmen R. Green és munkatársai csaknem 200, idült betegsége miatt állandó és erélyes fájdalomcsillapításra szoruló amerikai gyógyszeres kezelését tanulmányozták. A kutatók a kórlapok és a vizsgálati adatok gondos tanulmányozásával egyénenként elemezték, hogy a fájdalomcsillapításban használt készítmények és azok adagjai mennyire feleltek meg a szakterület legjobbnak tartott és leginkább javasolt kezelési irányelveinek.

A háziorvosok kezelte fekete bőrű betegek csak 1,8 egységnyi fájdalomcsillapítót kaptak hasonló kórképben szenvedő, fehér bőrű betegtársaik 2,6 egységnyi gyógyszeradagjához képest. A nők szenvedéseinek csökkentése terén a különbség még kifejezettebb volt: a férfiak 30 százaléka kapott erős fájdalom esetén ópiumszármazékot, míg a nőknek csak 21 százaléka részesült ezzel egybevágó kezelésben.

A tanulmány eredménye egyértelműen azt igazolta, hogy a nők és a fekete bőrűek hasonló mértékű fájdalom esetén kisebb figyelemre és kevésbé hatékony gyógyszeres segítségre számíthatnak az Egyesült Államok jelenlegi egészségügyi ellátó rendszerében.

A kutatók korábbi munkájukban már kimutatták, hogy a színes bőrű betegek mellett az időskorúaknak is csekélyebb mértékű gyógykezelést biztosítanak, mint a fiatalabbak - és ez különösen a társadalom alsóbb rétegeinek tagjait érinti.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához