Ezeket látta már?

Mi a neuralgia, és mi okozhatja?

2017.11.07. Módosítva: 2017.11.07.
neuralgia

A neuralgia olyan ritka betegség, melyre a közvetlenül az idegekben jelentkező fájdalom jellemző. A neuralgia kiváltó oka sok esetben ismeretlen, de a fájdalom megjelenhet fertőző betegségek vagy sérülés következményeként is.

A neuralgia, vagyis az idegfájdalom ritka betegség, melynek kiváltó okát sokszor igen nehéz megállapítani, és maga a diagnózis is hosszadalmas lehet. A fájdalom miatt ugyanis – hiába érinti magukat az idegeket – könnyen összetéveszthető más problémákkal, többek között krónikus fejfájással, migrénnel, ízületi panaszokkal vagy akár fogbetegségekkel is.

A neuralgia a legtöbb esetben az arcnál található háromosztatú ideget érinti (trigeminális neuralgia, arcidegzsába), de jelentkezhet a nyak és az állkapocs környékén vagy kiindulhat a tarkó területéről is. Bár ezek az idegek lehetnek a legtöbbször érintettek, természetesen előfordulhat, hogy más testterületen található idegeknél jelentkezik a neuralgia.

Mi okozhat neuralgiát?

A neuralgia oka lehet közvetlen vagy közvetett sérülés, trauma, de okozhatja az egész testet érintő, krónikus betegség, autoimmun probléma, pl. szklerózis multiplex, szkleroderma vagy lupusz is. Bizonyos fertőző betegségek szövődményeként is kialakulhatnak az idegfájdalmak, a Lyme-kór gyakori kísérője lehet a neuralgia.

A károsodott, roncsolódott idegekben nagyobb valószínűséggel alakul ki a neuralgia, így a diabéteszeseknél vagy vagy az alkoholistáknál megnőhet a neuralgia rizikója.

A neuralgia legtöbbször erős fájdalommal jár A neuralgia legtöbbször erős fájdalommal jár Forrás: EgészségKalauz

Az úgynevezett posztherpetikus neuralgia bizonyos herpeszvírusokkal való fertőződést követően alakulhat ki: szoros a kapcsolat az idegfájdalom és az övsömör (varicella zoster fertőzés) között. A varicella zoster a bárányhimlőt is okozó vírus, mely a bárányhimlőből való gyógyulás után sem "kerül ki" a szervezetünkből, hanem az idegdúcokban megbújhat, és hosszú ideig, akár évekig, évtizedekig tartó lappangás után újra aktiválódhat.

Az övsömör jellegzetes bőrkiütésekkel jár, és a kiütések hegesedése, varosodása után (esetleg azzal párhuzamosan) alakulhat ki a neuralgia. A fájdalom a gyógyulást követően több hónapig is tarthat, az intenzitása igen változó lehet, van, aki csak kellemetlenséget érez, másoknál viszont szinte elviselhetetlen lehet az égő, szúró fájdalom (minél idősebb valaki, annál intenzívebb lehet a fájdalom).

Az esetek egy részében az övsömörös kiütések nem jelennek meg a bőrön, vagyis csak az égő, viszkető érzés, illetve a fájdalom tapasztalható. Az övsömör ezen altípusát igen nehéz diagnosztizálni, és sokszor nem is jutnak el a problémával orvoshoz a betegek.

Vajon fertőző-e az övsömör? Olvasson tovább!

Az idegekre gyakorolt nyomás is okozhat neuralgiát: csont, megduzzadt (begyulladt) vérér vagy izom, sőt akár daganat is nyomhatja az ideget, ez pedig erős fájdalommal járhat együtt. A fájdalom általában hullámokban jelentkezik, és gyakran teljesen hétköznapi tevékenységek válthatják ki – ezek ugyanis "ingerelhetik" az érintett idegeket.

Sok esetben a neuralgia oka pontosan nem állapítható meg, ez pedig megnehezítheti a megfelelő terápia meghatározását, és komoly lelki gondokat is okozhat az érintett betegeknél.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához