Ezeket látta már?

Neuropátia: mi okozhatja?

2017.10.20. Módosítva: 2017.10.26.
neuropatia-nyito

A neuropátia a perifériás idegrendszer idegeinek működési zavarát jelenti. A működési zavar jelentkezhet fájdalom, zsibbadás, érzéketlenség vagy görcsök formájában is. Milyen problémák, betegségek okozhatnak a leggyakrabban neuropátiát?

A szervezetünket keresztül-kasul átszövik az idegek: a perifériás idegrendszerből (így a végtagokból, a belső szervekből, az arcból, a törzsből stb.) ezek az idegek szállítják a különböző ingereket a központi idegrendszerbe, vagyis az agyba és a gerincvelőbe.

A neuropátia tulajdonképpen azt jelenti, hogy a perifériás rendszer idegei rosszul működnek és nem képesek ellátni a feladatukat: például olyankor is jeleket küldenek, amikor azokat semmi nem váltja ki, illetve a minket érő ingereket nem tudják továbbítani.

A neuropátiának igen változatos tünetei lehetnek:

  • fájdalom
  • zsibbadás
  • érzéketlenség
  • bizsergő, égő érzés
  • viszketés.

Bár a legtöbb ember a neuropátiát a végtagokban található idegek rendellenességének tartja, a belső szerveinket is érinthetik ezek a zavarok, például a bélrendszert vagy a nemi szerveket is.

Mi állhat a neuropátia hátterében?

Az idegek sérülését számos dolog okozhatja:

  • az egész szervezetre ható, krónikus betegségek
  • sérülések
  • veleszületett genetikai rendellenességek
  • fertőző betegségek
  • gyógyszerek és vitaminhiány
A neuropátia leggyakrabban a végtagok idegeinél jelentkezik A neuropátia leggyakrabban a végtagok idegeinél jelentkezik Forrás: EgészségKalauz

A súlyos, krónikus betegségek közül gyakran jár együtt neuropátiával például a cukorbetegség, a vesebetegségek, a pajzsmirigy-alulműködés vagy a májelégtelenség. Ezek mind az idegek sérülésével vagy teljes pusztulásával, roncsolódásával járhatnak, de az is előfordulhat, hogy nemcsak az idegek, hanem a körülöttük lévő kötőszövetek is károsodnak, és ez befolyásolhatja az idegek működését.

Az autoimmun betegségek, krónikus gyulladások is hatással lehetnek a perifériás idegrendszerre, így a reumatoid artritisz, a lupusz vagy a szklerózis multiplex tünete is lehet a neuropátia.

A neuropátia hátterében igen gyakran valamilyen fizikai sérülés, trauma áll, és idegkárosodás társulhat a csonttörésekhez vagy zúzódásokhoz is. A balesetek, esések mellett akkor is megtapasztalhatjuk az idegkárosodásokra jellemző tüneteket, ha valamiért nem jut elegendő, oxigénben és tápanyagban dús vér az idegekhez, ha kényelmetlen, túl szoros ruhákat viselünk, vagy ha sokáig ugyanabban a testhelyzetben maradunk (természetesen, ilyenkor a neuropátiás tünetek jóval enyhébbek és általában rövid időn belül el is múlnak).

Vírusos, illetve bakteriális eredetű fertőzések közvetlenül is okozhatják az idegek károsodását és a neuropátiát. A herpeszvírusok által okozott betegségek - például az övsömör –, a Lyme-kór vagy a HIV/AIDS is járhat együtt neuropátiával.

Tudta, hogy a nőknél gyakori a pajzsmirigy-alulműködés? Olvasson most utána!

Mik okozhatnak neuropátiás panaszokat?

Az alkoholnak, illetve kemikáliáknak, például ragasztóknak, hígítóknak, rovarirtó szereknek, nehézfémeknek is lehetnek idegkárosító hatásaik, így előfordulhat, hogy a neuropátia a munkakörülmények miatt jelentkezik valakinél, de a nagyivók, alkoholisták esetében is sokszorosára nőhet a neuropátia kockázata.

Gyógyszerek is okozhatnak neuropátiás panaszokat, illetve növelhetik az idegkárosodás rizikóját. Ezek közé tartoznak például bizonyos vérnyomáscsökkentők és a magas koleszterinszint kezelésére szedett sztatinok, de antibiotikumok és a daganatos betegségek elleni gyógyszerek is. A kemoterápia egyik ismert mellékhatása is lehet a neuropátia.

Bizonyos vitaminok nélkülözhetetlenek az idegrendszer megfelelő működéséhez, ezek hiánya akár neuropátiát is okozhat. Az A-, E-, B1- és B12-vitaminhiány lehetséges tünetei, illetve következményei közé tartozhat az idegek sérülése és az ebből fakadó neuropátia. A vitaminhiány általában egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással (esetleg vitaminpótlással) megelőzhető.

Forrás: EgészségKalauz