Ezeket látta már?

Furcsa dolog segíthet a Parkinson-kór korai szűrésében

demencia, alzheimer-kor

Vegye komolyan, ha gyakran tapasztalja ezt!

A rémálmokat összefüggésbe hozták a kutatók a Parkinson-kórral, különösen a férfiak körében. A tudósok 3818 idősebb, tipikus agyműködésű férfi egészségét 12 éven át nyomon követve megállapították, hogy azoknál, akiket gyakran gyötörtek rémálmok kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki Parkinson-kór - derült ki egy nemrég megjelent tanulmányról, amelyről a ScienceAlert számolt be.

Parkinson-kór: ezért nehéz felismerni

A legtöbb diagnózis a vizsgálat első öt évében történt. Az eredmények azt sugallják, hogy az idősebb felnőtteket ki lehetne szűrni Parkinson-kórra, ha megkérdeznék őket álmaikról. A korai diagnózissal akár a fizikai tünetek, például a remegés, a merevség és a lassúság esetleges megjelenését is meg lehetne akadályozni. A Parkinson-kórt nagyon nehéz felismerni. Mire a legtöbb ember megkapja a diagnózist, addigra már a dopamint felszabadító neuronok 60-80%-át elvesztette.

Az alvás és a Parkinson-kór közötti kapcsolatot a kutatók már évek óta vizsgálják. A Parkinson-kóros betegek nagyjából negyede számol be gyakori, nyomasztó álmokról. A Parkinson-kóros betegeknél ráadásul nagyobb valószínűséggel alakulnak ki a gyors szemmozgásos alvászavarok is, amelyek miatt az álmok fizikailag újra és újra lejátszódnak az éjszaka folyamán.

Mostanáig nem volt világos, hogy a rémálmok a Parkinson-kórral együtt járó vagy prodromális tünetek. Ez utóbbi kifejezést a tudósok azokra a kisebb tünetekre használják, amelyek a nagyobb tünetek megjelenése előtt jelentkeznek.

A férfiak jobban érintettek

A mostani kutatás erre a kérdésre kereste a választ. A vizsgálatban azok a résztvevők, akik saját bevallásuk szerint gyakran álmodtak rosszakat, kétszer nagyobb valószínűséggel betegedtek meg Parkinson-kórban 12 év alatt. A vizsgálat első négy évében a gyakori nyomasztó álmok hatszorosára növelték a neurológiai betegség kialakulásának kockázatát.

A Parkinson-kóros férfiaknak általában több rémálmuk van, mint a Parkinson-kóros nőknek, de hogy ez miért van így, arra egyelőre nincsen pontos válasz. Az egyik feltételezés szerint az időskori rémálmok megjelenése a neurodegeneráció korai jele egyes férfiaknál. A nők életük korai szakaszában jelentősen nagyobb valószínűséggel álmodnak rosszakat, de 65 éves koruk után a férfiak kezdenek felzárkózni.

Ahogy a férfiak agya öregszik, feltehetően valami megváltozhat a frontális kéregben, amely az alvás közbeni érzelmeket szabályozza. A kutatók most azt tervezik, hogy elektroenkefalográfia segítségével kiderítik, mi okozhatja a férfiak agyában a változást

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a Parkinson-kór szokatlan jelei - ha ilyen a kézírása, jogosan gyanakszik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Parkinson-kór

Forrás: sciencealert.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához