Ezeket látta már?

Szemműtéttel az arcidegbénulás ellen

A szemsebészet segíthet az arcideg-bénulásos betegeken. A szem körüli területeken végzett sebészi beavatkozás nagymértékben növeli az arcideg-bénulásban szenvedő betegek életminőségét.

A szem zárásának képtelensége az egyik legelviselhetetlenebb következménye az arcideg bénulásának. A szaruhártya védelmének következményes hiánya annak gyulladásához, fekélyesedéséhez és akár a látás elvesztéséhez is vezethet. A szemhéj súlyának növelése fém (arany) beültetésével, az alsó szemhéj felfüggesztése illetve a szemhéj "lógásának" (ptosis) korrekciója gyakran végzett beavatkozások a szem védelmében.

Szemműtéttel az arcidegbénulás ellen

Dr. Douglas K. Henstrom és kollégái, a Harvard Orvostudományi Egyetem munkatársai arcidegbénulásban szenvedő betegek életminőségét mérték fel a szem körül végzett sebészi beavatkozások előtt és után. A kutatók egy olyan skálát alkalmaztak (FaCE-skála), mellyel az arcideg funkciójának gyengülését vizsgálták.

2009 márciusa és 2010 májusa között 49 beteget kezeltek a Massachusetts-i Szem és Fül Kórházban (Boston) az arcideg bénulása miatti szemzárás-képtelenséggel. Közülük 37 beteg életminőségét vizsgálták a műtét előtt és után. A FaCE-skála alapján a műtéten átesett betegek életminősége szignifikánsan emelkedett. A betegek emellett arról számoltak be, hogy lényegesen rövidebb ideig érezték szemüket száraznak, irritáltnak illetve viszketőnek.

A szerzők konklúziója szerint: "Ezek a beavatkozások egyszerűek és nemcsak a szem védelmét növelik, hanem lényeges szubjektív hasznuk is van."

A kutatás eredményei az Archives of Facial Plastic Surgery márciusi számában jelentek meg.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához