Ezeket látta már?

65 év felett életet menthet az aortatágulat szűrése

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

A Cochrane Intézet kutatói megállapították, hogy 65 és 79 év közötti férfiak közül minden tizediknek-huszadiknak tünetmentes aortatágulata van. Az elváltozás legtöbbször nem okoz problémát, azonban megrepedése könnyen a beteg életébe kerülhet.

Az aorta-aneurysma a főverőér rövid szakaszán kialakuló tágulat, mely az érfal helyi gyengesége miatt alakul ki a legtöbbször. A kialakult tágulatban a hidrosztatikus nyomás fokozódik, mely a fal további vékonyodását és további fokozatos tágulást okoz. Jelenlegi orvosi álláspont szerint az aorta (a legnagyobb artéria) hasi szakaszán egy 5 cm átmérőjű aneurysma már jó eséllyel kirepedhet. A kialakult tágulat igazolható hasi UH (ultrahang) vizsgálattal, azonban a szűrés tényleges előnyét nehéz megjósolni.

Annak eldöntése érdekében, hogy van-e kimutatható pozitív hatása az aneurysma szűrővizsgálatának, a Cochrane Intézet kutatói több átfogó, közel 130 ezer férfi és közel tízezer nő részvételével végzett vizsgálat eredményeit értékelte, melyeket Angliában, Dániában és Ausztráliában végeztek. Az összesített eredmények alapján megállapították, hogy a 65 és 79 év közötti férfiaknak egyértelműen előnyük származik a szűrővizsgálatból, míg a hasonló korú nők esetében nem lehetett ilyen egyértelmű következtetést levonni.

A szűrővizsgálat hatékonyságát több faktor együttes figyelembe vételével lehet csak meghatározni. "A vizsgálat során észlelni lehet a tágulatot és még mielőtt megrepedne, lehetőség van annak sebészi korrekciójára. Azonban nem mindenki aneurysmája reped meg még akkor sem, ha semmit sem csinálnak vele az orvosok, ezért ilyen esetekben az aneurysma megszüntetése miatt végzett nagy hasi műtét fölösleges kockázat a beteg számára. Ha viszont igazoljuk az aneurysma jelenlétét, de nem kerül sor a műtétre, a beteg fokozott felesleges aggodalma szintén általános egészségi állapotát rontja tovább." – magyarázta Dr. Paul Cosford, a brit nemzeti Népegészségügyi Központ észak-angliai kirendeltségének igazgatója.

"Az eddig elvégzett vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy egy módosabb országban a szűrőprogram elvégzése költség-hatékony lehet, azonban további vizsgálatok szükségesek a járulékos egészségügyi ráfordítások és a várható életminőség viszonyának tisztázására." – figyelmeztetett a kutató.

Forrás: Medipress