Alzheimer-kór: magyar kutatóknak köszönhetően fény derülhet a kiváltó okra

#Alzheimer-kór #demencia #genetika #bazális előagy
2020.06.24.

Az úgynevezett bazális előagynak kulcsfontosságú szerepe van a tanulásban, a figyelemben, az ébrenlét és az alvás szabályozásában, és olyan különleges idegsejtek is találhatók itt, amelyeknek pusztulása az Alzheimer-kórral hozható összefüggésbe.

Ezt az agyi területet és az itt megtalálható sejteket vizsgálta Hangya Balázs és kollégái a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben, és munkájukkal két új sejttípust fedeztek fel. - írja az Index.hu

A bazális előagyban lévő kolinerg idegsejtek pusztulása együtt jár az Alzheimer-kórral, erről azonban ezidáig sok információ nem állt rendelkezésre. Ezek a sejtek szabályozzák többek között az alvást és az ébrenlétet, felelősek a figyelemfenntartásért is.

Hangya Balázs és csapata 2 kolinerg sejttípust azonosított: az egyik típus viszonylag szabályos időközönként aktiválódik, és ezek a sejtek nincsenek egymással szinkronban, a másik típus viszont szabálytalanul aktiválódik, olyankor pedig a többi hasonló sejttel együtt dolgozik, és egész jelsorozatot bocsátanak ki. Az utóbbiak pedig az agykéregi aktivitással is sokszor szinkronban dolgoznak.

Most a genetikai okokat igyekeznek felderíteni, és azt, hogy melyik sejttípus áll szorosabb kapcsolatban az Alzheimer kialakulásával. Ha erre rájönnek, könnyebben találhatnak a jövőben hatóanyagot az érintett sejtek védelmére.

Forrás: EgészségKalauz