Ezeket látta már?

Bingóval az Alzheimer- és Parkinson-kór ellen

Bingó, mint segítő eszköz? A Bingó nevű, idősek otthonában igen népszerű játék nem csak a társas élet szempontjából jelent előnyöket. A kutatók felfedezték, hogy az erősen kontrasztos, nagy méretű kártyák fejlesztik a gondolkodási képességeket a kognitív és észlelési nehézségekkel küzdők esetében. Ilyen panaszokkal járhat például az Alzheimer-kór és a Parkinson-betegség.

"Az eredmények arra utalnak, hogy a vizuális támogatás egyszerű módszere javítja a kognitív teljesítőképességet." – jelentették a Case Western Reserve, a Bostoni és a Bridgewater Állami Egyetem kutatói. Munkájukról az Aging, Neuropsychology and Cognition című folyóirat számolt be. Ahogy az emberek idősödnek, kezdik elveszíteni a kontrasztok iránti érzékenységet. Különösen elkeserítő a helyzet a demens betegeknél, állította Grover C. Gilmore, a Case Western Reserve Egyetem pszichológus dékánja.

Bingóval az Alzheimer- és Parkinson-kór ellen

A Bingót gyakran játsszák a gondozóházakban társas tevékenység gyanánt, a társasági élet ugyanis segít a mentális egészség megőrzésében. Keveset tudnak azonban arról, hogy az idősek körében gyakori vizuális észlelési problémák miként érintik a gondolkodást és játékot. Gilmore kiterjedt kutatásokat végzett ezzel kapcsolatosan észlelési laborjában. Különféle méretű, kontraszthatású és látványkomplexitású kártyát teszteltek, hogy lássák, a problémák miként hatnak a kognitív funkciókra.

19 fiatal felnőtt, 14 Alzheimer-gyanús beteg, 13 velük egykorú egészséges ember, 17 nem demens Parkinson-kóros és 20 velük egykorú egészséges vett részt a kísérletben. Számítógépes programmal generált kártyákkal bingóztak, melyeknek méretét, kontrasztját és fényerejét szabályozni lehetett, hogy így hasonlítsák össze a teljesítményüket. Ha a kontraszton és a méreten változtattak, javult valamelyest a teljesítmény. Az enyhe elbutulásban szenvedők utolérték egészséges társaikat. A betegség súlyosabb formája esetén azonban kisebb változásokat tapasztaltak.

Gilmore, és a kutatás vezetője, Alice Cronin-Golomb a Bostoni Egyetemről már két évtizede dolgoznak együtt olyan projekteken, melyek a demens betegek vizuális szenzoros deficitjét és észlelését vizsgálják. A Parkinson-kórosok vezetési képességét korlátozzák a gyenge kontrasztok, mint amilyen köd esetén áll elő. Kiderült, hogy a kontrasztok fokozásával a lakókörnyezetben és a játékasztalnál elérhető, hogy a betegek biztosabban mozogjanak, ráadásul az étvágyuk is javult.

Ha egy fehér falú szobában például fekete ülőgarnitúrát helyeznek el, könnyebben kiismerik magukat. Többet tudnak enni, ha a fehér étkészlet alá sötét színű terítőt terítenek, vagy ilyen színű ételt tálalnak fel rá. A kontrasztfokozás a Kívülről Támogatott Teljesítmény Beavatkozás (ESPI) néven ismert módszerek közé tartozik. Lehetővé teszi, hogy a demens, illetve vizuális észlelési zavarban szenvedők tovább legyenek képesek ellátni önmagukat, élvezhessék az életet.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához