Ezeket látta már?

Demenciát jelezhet, ha így beszél - a diagnózis előtt már évekkel jelentkezhet

demencia beszéd jel tünet szavak

Meglepő dologra figyeltek fel a tudósok a demenciában szenvedők beszédében.

A demencia az egyre növekvő életkor miatt számtalan embert sújt, ami nemcsak a betegeket, de azok családját is jelentősen megviseli. A korai diagnózis igen fontos, hiszen - bár az állapotot gyógyítani egyelőre nem lehet - ezáltal lassítható a tünetek romlása és csökkenthetőek a panaszok, így az érintettek tovább tudják életminőségüket megőrizni.

Tudósok nemrégiben felfedeztek egy olyan tünetet a demenciás betegek esetében, mely évekkel a diagnózis előtt már megfigyelhető.

Így változik demencia esetén a beszéd

Szingapúri nyelvészek meglepő felfedezést tettek a demenciás betegek beszédjében. Ők ugyanis kevesebbet beszéltek, valamint elvontabb főnevet használtak (ez összhangban van az Alzheimer-kóros betegek beszédmintájával).

Ez az úttörő tanulmány, amelyet a NUS Yong Loo Lin School of Medicine (NUS Medicine) kutatóival közösen végeztek, kognitívan egészséges emberek természetes beszédét hasonlították össze az enyhe kognitív károsodásban (MCI) szenvedőkével, hogy kimutathassák a demencia nyelvi markereit. Azt találták, hogy amellett, hogy kevesebbet beszéltek, a szokásosnál többször használtak olyan elvont fogalmakat, mint a szeretet, a jóság és a szépség.

A kutatócsoport 148 szingapúri beszédét tanulmányozta - felük kognitívan egészséges volt, míg a résztvevők másik fele enyhe kognitív károsodásban (MCI) szenvedett. A vizsgálat során arra kérték őket, hogy szabadon választható témában beszéljenek húsz percen keresztül angolul.

A rögzített beszélgetésekben kb. 30.000 szó hangzott el, melyeket egy szoftver segítségével csoportosítottak (főnevek és igék szerint), majd megszámolták, melyik szóból mennyit használtak. Ez alapján állapították meg a beszéd mennyiségét és az alkalmazott szavakat. Érdekesség, hogy míg az enyhe kognitív károsodásban szenvedők több elvont fogalmakat használtak, ám az igék alkalmazása és a demencia kockázata között semmilyen összefüggést nem találtak.

- Végső soron kutatásunk célja, hogy hozzájáruljon az egészséges öregedéshez Szingapúrban. Szingapúr gyorsan öregszik, a lakosok negyede 60 év feletti. Az innovatív diagnosztikai eszközök és beavatkozási stratégiák feltárásával reméljük, hogy javítani tudjuk az idősebb felnőttek életminőségét, és csökkentjük az egészségügyi ellátórendszerek terheit. Munkánk egy lépés afelé, hogy idősödő népességünk hosszabb és egészségesebb életet élhessen - mondta Bao Zhiming professzor, a tanulmány vezető kutatója.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Az orvos szerint ez a demencia 3 korai jele, amelyet a beszéd során ki lehet szúrni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

demencia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához