Ezeket látta már?

Hogyan tudom segíteni a demenciával élő barátomat, szerettemet?

demencia, memóriavesztés, barátság, kapcsolat

A demenciával élők számára nagy kihívás lehet egy barátság fenntartása - a demencia diagnózisát követően sok barátság megszakad.

Mégis, egy olyan érzelmileg felkavaró időszakban, mint amikor valaki megtudja magáról, hogy Alzheimer-kórral vagy más demencia típussal kell megtanulnia együtt élni, egy barát támogatása és a hétköznapok normalitásának érzése mindennél többet jelenthet.

A skót Alzheimer Társaság 2017-ben felmérést végzett a demencia és barátság témakörében. Azt találták, hogy a demenciával élők kétharmadának szakadt meg már barátsága, miután megkapta a diagnózisát. Emellett a demens személyek 60 százaléka érezte úgy, hogy nehezebben szánja rá magát társas eseményeken való részvételre. A demenciával kapcsolatos hétköznapi ismereteket pedig a válaszadók 90 százaléka érezte hiányosnak a társadalomban.

A szervezet ezért egy olyan kiadványt hozott létre, melyben a demenciával élők barátainak nyújtanak hasznos ötleteket arra, hogy a betegség különböző stádiumaiban miként is támogathatják szerettüket és lelhetnek örömet egymás társaságában.

A diagnózist követően

A demenciával élő személy számára rendkívül felkavaró lehet a diagnózist hallani, és előfordul, hogy nehezen tudják elfogadni a betegséget, esetleg tagadják azt. Vannak, akik aggódni kezdenek a körülöttük élőkért, míg mások dühöt éreznek. Ebben a szakaszban nagyon fontos egy elfogadó, támogató barát jelenléte.

 1. Mindenképp maradjon kapcsolatban barátjával! Sokan ilyenkor válnak magányossá, ami tovább nehezíti a helyzetüket.
 2. A diagnózis nagyon változatos érzelmeket ébreszt az érintettekben. Amennyire lehetséges, próbáljon meg türelemmel és elfogadással fordulni barátja felé.
 3. Informálódjon a betegségről és annak mindennapi következményeiről. Így a jövőben hatékonyabban tudja majd támogatni demenciával élő barátját.
 4. A barátja lehet, hogy többet fog hibázni és elfelejt dolgokat. Ez együtt jár az állapottal, ne vegye magára!
 5. A demenciával együtt járó változások (fáradékonyság, feledékenység, érzelmi ingadozás, dezorientáltság) valamint a diagnózissal együtt járó stressz mind hatnak a kettejük barátságára. Próbálja meg elfogadni, hogy a dolgok változnak és barátjának lesznek néha rosszabb napjai.
 6. A legtöbb, amit tehet a másikért, ha segít neki minél tovább önállónak maradni! Ne csináljon meg mindent helyette, de igyekezzen segíteni barátját abban, hogy megkapja a támogatást ott, ahol szüksége van rá a napi aktivitása érdekében. Ez olyan helyzetekben lehet kiemelkedően fontos, amikor a demenciával élő személy már nem vezethet autót vagy nem közlekedhet egyedül.

Amikor már egy ideje jelen van a demencia

Mivel mindegyik demencia típus lefolyása más és más, ezért eltér a különböző személyek állapotváltozása és élménye is egymástól. Mindazonáltal amikor barátunk már egy ideje demenciával él, szerencsés egyeztetni a róla gondoskodó hozzátartozókkal vagy ápolókkal arról, hogy miként tudják a legjobban fenntartani barátságukat.

Ebben az időszakban feltehetőleg már elfelejt a barátunk dolgokat és gyakran össze van zavarodva, továbbá már a gondolkodása is megváltozhatott. Emellett sok esetben mindennapos tevékenységekben szorulhat segítségünkre.

 1. Azzal, hogy rendszeres kapcsolatban maradunk, barátunk önbecsülését és a normális élettel való kapcsolatát segítjük elő.
 2. Érdemes a közös múltunkból származó zeneszámokat, fotókat, filmeket és emlékeket segítségül hívni a megélt pillanatok felelevenítése érdekében.
 3. Ameddig csak lehetséges, vonjuk be barátunkat a társas eseményekbe!
 4. Próbáljuk meg elfogadni a demenciával élőt olyannak, amilyen most. A régi időkkel való összemérés csak fájdalmas érzéseket idéz elő mindkettőnkben.
 5. Amikor többen vannak egy társaságban, mindig beszéljünk közvetlenül is a demens barátunkhoz, ne hagyjuk ki a társalgásból és feltételezzük azt, hogy nem figyel, vagy nem érti, amit mondunk.
 6. Az olyan testi kontaktus, mint egy ölelés vagy a másikba karolás nagyon megnyugtató és kellemes érzést jelent a demens személyek számára is.
 7. Ne feledkezzünk meg a róla gondoskodó hozzátartozóiról sem – akár a házastársáról, gyerekéről vagy más rokonáról van szó! Amíg barátunkkal időt töltünk, ők egy rövid időre kiszakadhatnak a mindennapokból vagy épp elvégezhetnek fontos teendőket.

Demencia tabuk nélkül - igaz történet az Alzheimer-kórról: kattintson tovább!

A demencia előrehaladott stádiumaiban

Amikor a demencia már nagyon előrehaladott állapotban van, vagy a beteg az élete végéhez közeledik, sokszor úgy érezhetjük, hogy tehetetlenek vagyunk. Azonban még ebben a nehéz helyzetben is számtalan mód van rá, hogy jó barátokként ott legyünk a másik mellett.

A legsúlyosabb stádiumban a demenciával élő már nem biztos, hogy felismeri akár a legközelebbi hozzátartozóit vagy tulajdonát. Sokan rendkívül gyengék lesznek, vannak, akik elveszítik beszédkészségüket és segítségre szorulnak az evésben és mozgásban.

 1. Továbbra is töltsünk időt a barátunkkal! Lehet, hogy már nincsen tudatában annak, hogy kik vannak körülötte, de mindenképpen nagyon nagyra értékeli az emberi kapcsolatot. Továbbra is meséljünk neki szép régi emlékeinkről.
 2. Támogassuk a barátunkról gondoskodókat, kiváltképp, ha családtagokról van szó. Egy pár órányi szünet számukra a mindenséget jelentheti.
 3. Legyünk nagyon figyelmesek: egy-egy apró mozdulat vagy jel könnyen utalhat arra, hogy a demenciával élő kényelmetlenül érzi magát vagy fáj valamije. Már jól ismerjük barátunkat, használjuk fel ezt a tudást arra, hogy dekódoljuk a jeleit!
 4. Rendkívüli segítséget jelent a barátunknak, ha azután is látogatjuk, hogy ápolási otthonba vagy kórházba kerül. Az ismerősség sokat jelent egy stresszes, nehéz helyzetben.
 5. Miután barátunk távozik közülünk, akkor is támogathatjuk a szeretteit. A közös emlékeink és az, hogy milyen sokat jelentett számunkra a barátsága, vigaszt hozhat a hozzátartozóknak is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így függ össze a magas vérnyomás és a demencia

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#demencia

Forrás: felejtek.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához