Ezeket látta már?

Halolajjal a szellemi hanyatlás ellen

2016.05.25. Módosítva: 2016.09.30.

A halakból származó omega-3 zsírsavak segíthetnek megelőzni az idős korral összefüggő kognitív hanyatlást – közli az American Journal of Clinical Nutrition két új tanulmány alapján.

Az egyik tanulmányban dán kutatók vizsgálták meg 210, 70-89 év közötti férfi étrendjét és kognitív (szellemi) funkcióját, akik nem szenvedtek Alzheimer kórban. A felmérés 1990-ben és 1995-ben történt. A kutatók következtetése szerint a napi kb. 400 mg omega-3 zsírsav fogyasztása (ami heti hat sovány hal vagy heti egy zsíros hal elfogyasztásával egyenlő) már megvéd a szellemi hanyatlástól.

Halolajjal a szellemi hanyatlás ellen

A másik kutatásban amerikai tudósok vizsgálták 2251, 50-65 év közötti fehér férfi omega-3 zsírsav fogyasztását, akiket először 1987-ben és 1989-ben vizsgáltak ki, majd ismételten 3 és 9 évvel később is.

A kutatás nem talált összefüggést az omega-3 zsírsav szint és általában a szellemi hanyatlás között. Emellett viszont az értelmi hanyatlás speciális típusainak vizsgálatakor rájöttek, hogy az omega-3 zsírsavak magasabb vérszintje összefüggésbe hozható a beszédkészség romlása ellen védő szereppel.

Ez különösen magas vérnyomásban és dyslipidémiában (a vérben lévő zsírok egyensúlyának felborulása) szenvedő férfiakban mutat összefüggést, de nem volt egyértelműen kimutatható major depresszió esetén.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához