Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Kütyük 60 év felett: mobilt, okosórát vagy tabletet válasszunk?

Hogyan tudjuk biztonságban idős szerettünket a modern világban?

A folyamatos kapcsolattartást és az online világban való eligazodást számos lehetőség segíti, a laptoptól az okostelefonon és tableten át az okosóráig. De milyen eszközt válasszunk idős szerettünknek, hogy biztonságban tudhassuk: okostelefont, tabletet vagy okosórát?

A legtöbben az okostelefonban látjuk meg az univerzális megoldást minden problémára. Elvégre elérhető rajta az internet, lehet rajta (videó)hívásokat indítani és fogadni, smsezni, chatelni, sőt, egymás pontos helyzetét is láthatjuk élő egyenesben. De mi lehet a legjobb választás, ha idős szeretteinkről szeretnénk gondoskodni, valamint információhoz jutni a hogylétükről akár távolról is?

Okostelefon, a kézenfekvő megoldás

Gyakorlatilag a modern világ belépője a mobiltelefon elterjedése volt. Bárhová magunkkal vihettük, többé-kevésbé egyszerű volt a kezelése, hívásokat és szöveges üzeneteket lehetett rajta bármikor bárhonnan küldeni, és valamennyire még a szórakozást is kiszolgálták a rajta lévő kígyós játékok és flipperek. Azóta hatalmas tempóban változtak meg a készülék funkciói: elérhetővé vált rajta az internet, lehet vele fényképezni, videót készíteni, az újabb és újabb alkalmazások pedig szinte naponta jelennek meg és könnyítik meg életünket. Nem csoda, hogy a fiatalok és középkorúak számára elengedhetetlen eszközzé vált a munkában és a magánéletben a mobil.

Valóban az okostelefon a legjobb választás az idősebbek számára is?

Az idősebbek körében is egyre elterjedtebbek az okostelefonok, ők is kénytelenek ráhangolódni az eszköz használatára. Ugyanakkor ezen generáció számára – ne felejtsük el, ők a tévé és a mobil megjelenése előtti korszakban voltak fiatalok! – hihetetlen kihívást jelent az okostelefon használata. Nehezen igazodnak el a funkciók és lehetőségek között, arról nem is beszélve, hogy bár a képernyőjük elég nagy, maga a készülék már nehéz, és az apró betűk is nehezen olvashatók rajta. Továbbá nem tudják mindenhova magukkal vinni (bár a legtöbben igyekeznek erre odafigyelni), és persze éppen akkor merül le, akkor válnak elérhetetlenné, vagy akkor nincsen náluk, amikor a legnagyobb szükség lenne rá. Szóval igen, az okostelefon nem rossz választás, de nem biztos, hogy a legjobb.

Tablet, a mini laptop

A tablet nehezen indult hódító útjára, sokáig egy megrekedt lépés volt az okostelefon és a laptop között, és úgy tűnt, nem is fogja megtalálni a helyét a világban. Mostanra viszont, ahogy egyre többet utazunk, egyre többet dolgozunk, szórakozunk, internetezünk, filmezünk az otthonunkon kívül is, a tablet elnyerte a felhasználók bizalmát, és valamennyi háztartásban van legalább egy ilyen készülék.

Mennyire lehet hasznos idős szeretteink életében a tablet?

A tablet-okostelefon versenyben nehéz lenne győztest hirdetni, ugyanis a tabletnek ebben az összehasonlításban éppen annyi a pozitívuma, mint a negatívuma. Nagyobb képernyője van, ami által jobb az érintőfelülete és az olvashatósága is, az asztalra rakva is könnyebb használni. Könnyebb vele gépelni, szöveget írni, elérhető rajta az internet és ezáltal számos hasznos alkalmazás is jobban kezelhető, valamint hívás indítására és fogadására is alkalmas, ha van benne SIM kártya. Ugyanakkor a mérete szintén nem a legmegfelelőbb az idősebbek számára, ugyanis nehezen tartható és hordozható eszközről van szó. Éppen ezért gyakrabban landol a polcon, és könnyebben merül feledésbe azoknak az életében, akik nem rendszeresen használják.

Hol tartanak ma az okosórák?

Az okosóra számít az egyik legfiatalabb eszköznek a piacon, éppen ezért több esetben kiforratlan technológiáról van szó. De a mai világ tempóját – és az okosórák iránti érdeklődést is – nézve szinte megjósolható, hogy pár éven belül igencsak ki fognak bővülni az okosórában rejlő lehetőségek. Ezen készülékek nagy előnye, hogy gyakorlatilag egész álló nap velünk van (reggel felcsatoljuk, este levesszük és kész is), bármilyen szöveges üzenetet vagy hívást fogadhatunk rajta, így azonnal észrevesszük, ha el akarnak érni minket. És ez még csak a jéghegy csúcsa, számos egészséggel, időbeosztással kapcsolatos lehetőséget használhatunk már ezen a kis eszközön is.

No de mit adhat az idősebb generációnak az okosóra?

Egyszerű a válasz, biztonságot. Az okosórát mindig maguknál tarthatják, akár a lakásban vannak, akár elhagyják azt. Ráadásul mi, aggódó felek, folyamatosan nyomon tudjuk őket követni, és bármikor el tudjuk őket érni. Bár az okosóra rendelkezik a legkisebb képernyővel, már vannak olyan okosórák is, amelyeket kifejezetten a senior korosztály igényeire és tudására szabva készítettek. Ezen csupán 1 darab gomb található, amelynek változatos megnyomásával érhetőek el a funkciók. Lehet vele S.O.S. értesítést küldeni (akkor is jelez egyébként, ha a viselője elhagyja a biztonsági zónát), rendelkezik pulzusmérő, lépésszámláló és helymeghatározó funkcióval, emellett alkalmas hanghívások fogadására és indítására is.

Ha pedig egy olyan okosórát keresünk, amellyel bármikor értesülhetünk idős rokonunkról, szerettünkről, ha olyat szeretnénk, amelyet ő is jól tud kezelni, és bármelyik pillanatban elérhetjük általa a nap során, akkor IDE KATTINTVA találhatjuk meg a megoldást.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához