Ezeket látta már?

Rá kell kiabálni az öreg izmokra!

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

A legújabb vizsgálatok szerint, mielőtt az idősödő izmok újra mozgásba lendülnek, az idegsejteknek erőteljesen kell hatniuk rájuk – mintegy rá kell kiabálni ahhoz, hogy összehúzódjanak. A vizsgálatból azonban az is kiderült, hogy a rendszeres testmozgás lassíthatja az öregedési folyamatokat.

A kutatók 23, 18 és 88 év közötti ember idegi aktivitását és az azzal együtt jelentkező izomerőt vizsgálták. A szakemberek az izmok idegi parancsra jelentkező csökkent válaszadási képességét figyelték meg az idősebb résztvevők között.

A kutatók a hüvelykujj és a mutatóujj között elhelyezkedő, a kézháton lévő izmot tanulmányozták. Ezt az izmot 120 önálló idegsejt mozgatja. A résztvevőknek mutatóujjába egy kicsi tűszerű elektródát vezettek be. Az elektródát összekötötték egy számítógéppel és így rögzítették az idegsejtek és az izomrostok között futó elektromos impulzusokat. A résztvevőket ezután arra kérték, hogy a ujjukat használva kövessék a képernyőn futó, csúcsokat és völgyeket tartalmazó hullámos vonalat.

„Az idegsejtek kisülési gyakoriságával mérve, több erő fejtődik ki a csúcs felé indulva és lefelé, a völgy felé menet újra csökken a terhelés” – magyarázta Christopher Knight, a Delaware Egyetem kutatója. A mérések kimutatták, hogy a fiatalokhoz képest az idősebb résztvevőkben csökkent az idegsejtek kisülési gyakorisága és az izmok válaszadási képessége.

„Az izmok ismételt összehúzódása alapvető olyan mozgásformáknál, mint például a járás” – mondta Knight – "Ahogy öregszünk az izmainknak csökken az összehúzódási és rángási képessége. A korral elveszítjük azokat a rostokat, amelyek a gyors, apró összerándulásokért felelősek."

Knight szerint ez az idegsejt aktivitás csökkenés állandó gyakorlással fejleszthető. „Súlyokkal való testedzés után növekedést figyeltünk meg a kisülési frekvenciában.” – mondta Knight. "Biztonsági okokból általában azt javasoljuk, hogy torna során lassú mozdulatokat tegyenek, de szükség van néhány gyors mozdulatra is. Egy esés kivédéséhez is gyors mozgásra van szükség. Még az esendőbb idős korban is lehet olyan gyakorlatsorokat végezni, amelyek fejlesztik a gyors mozgást." – mondta a kutató.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához