Ezeket látta már?

Szükségtelen gyógyszerek az időseknek

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

Túl sok idős embernek írnak fel túl sok, vagy éppen rossz gyógyszereket – állítja egy tanulmány, amely a The Lancet című orvosi szaklap legújabb számában jelent meg.

A gyógyszerfelírási folyamat bonyolultsága mellett a betegekkel, egészségbiztosítókkal és az egészségügyi rendszerrel kapcsolatos tényezők lehetnek felelősek azért, hogy az idős betegek gyakran nem megfelelő gyógyszereket használnak – fejti ki a tanulmányban a brüsszeli Universite Catholique de Louvain kutatócsoportjának vezetője, Dr. Anne Spinewine.

Szükségtelen gyógyszerek az időseknek

Nem megfelelő gyógyszerhasználatot jelent az idősek körében olyan gyógyszerek felírása, melyekre a betegnek nincs szüksége; más, szükséges gyógyszerek felírásának elmaradása illetve nem megfelelő gyógyszerek kiadása.

A belga szerzők szerint az biztosíthatná a megfelelő gyógyszerfelírást, ha a kezelést multidiszciplináris egészségügyi team végezné, illetve ha bevonnák a gyógyszerészeket is a betegellátásba és a beteg aktív részese lenne gyógyszerfelírási folyamatnak.

Egy másik közleményében a kutatócsoport azt állítja, hogy az idős betegek fokozottabb kockázatnak vannak kitéve a gyógyszerkölcsönhatások tekintetében, azonban jelenleg az ilyen kölcsönhatások előfordulásáról még nincs megfelelő mennyiségű és minőségű kutatási eredmény.

Egy európai kutatás eredményei szerint, melybe hat országból 1,601 idős beteget vontak be, 46 százalék legalább egyszer tapasztalt már jelentős gyógyszerkölcsönhatást, és 10 százaléknál ez súlyos volt. Egy másik kutatás azt találta, hogy a betegek 37 százaléka orvosának tudtán kívül szed gyógyszereket, még 6 százalék olyan gyógyszert szed, amely nincs az orvosának a listáján.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához