Ezeket látta már?

Ebből tudhatja, hogy soron kívüli asztma kontrollra van szüksége!

asztma, roham, tünetei, kezelése, rohamoldó

Az asztma krónikus betegség: változékony ugyan, de alapvetően nem gyógyítható. Mégis, megfelelően beállított kezeléssel tartós tünetmentességet lehet elérni - mondja a tüdőgyógyász.

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, milyen egyértelmű jele van annak, hogy a személyre szabott kezelés nem megfelelő, és azon módosítani kell.

Azonos tünetek, de eltérő súlyossággal jelentkeznek

Az asztmanem gyógyítható, de jól kezelhető krónikus légúti betegség. Tünetei minden szakaszban azonosak, az egyes stádiumok abban különböznek, hogy a panaszok milyen gyakorisággal és erősséggel jelentkeznek.

Az asztma fő tünetei:

  1. Köhögés általában rohamokban
  2. kilégzési sípolás, zihálás
  3. nehézlégzés
  4. szorító érzés a mellkasban.

Kontrollált asztma: ha jól beállított, akkor tünetmentes

Az asztma lépcsős kezelésében a tünetmentesség eléréséhez szükséges gyógyszereket állapottól függően lehet módosítani. A beteg panaszai és a vizsgálati eredmények alapján a dózist csökkenteni és növelni is lehet.

Ezek az asztma stádiumai - olvasson tovább!

A megfelelően kezelt asztma azt jelenti, hogy a beteg azokat a gyógyszereket és olyan dózisban szedi, amely számára biztosítja, hogy nem jelentkezik nehézlégzése, sem köhögési rohamok.

A betegsége miatt nem esik ki a munkából, nem igényel asztmás roham miatt kórházi vagy sürgősségi ellátást, a jól beállított kezelés mellett gond nélkül sportolhat is. Ezt az állapotot nevezzük jól kontrollált asztmának

- hangúlyozta a tüdőgyógyász.

Hiba, ha túl gyakran használja a rohamoldót

Az asztma kezelése során fenntartó és rohamoldó készítményeket is alkalmaznak. A fenntartó kezelés célja a légutak gyulladásának csökkentése. Ezeket a készítményeket tartósan és rendszeresen kell szedni, a megadott mennyiségben akkor is, ha nincsenek panaszaink.

Ekkor van szükség a rohamoldó készítményekre

A rohamoldó szerekre olyankor van mindenképp szükség, ha a beteg az alábbi tüneteket észleli:

  • a légutak szűkülete miatt a kilégzés nehezített,
  • zihálás, mellkasi nyomó érzés,
  • a levegővétel egyre nehezebb, köhögési roham, légszomj jelentkezik. 

A nem megfelelően kezelt asztma érzékeny jele, ha heti két alkalomnál is többször van szükség rohamoldó szerek használatára. Ilyen esetben az asztma fenntartó kezelésén módosítani kell! Ha ezt tapasztaljuk, az előírt fél-egy éves kontroll vizsgálat mellett, soron kívül is keressük fel kezelőorvosunkat.

Ilyen tünetek esetén javasolt a soron kívüli kontroll

Nem csak a súlyos, rohamot jelző tünetek utalhatnak arra, hogy az asztma kezelését módosítani kell. A betegség romlását, egy későbbi rohamot is előre jelezhetnek bizonyos enyhébb, akár más betegségekkel is könnyen összetéveszthető tünetek:

  • fizikai teljesítőképesség csökkenése,
  • gyakori, rohamszerű köhögés. 

Az asztmát enyhe légúti fertőzés is belobbanthatja - kattintson!

Ne várja meg, amíg a tünetek rosszabbodnak

Megfelelő kezelés nélkül az asztmás tünetek erősödésére számíthatunk. Ha enyhe tüneteink is vannak, vizsgáltassuk ki magunkat! Fájdalmatlan légzésfunkciós vizsgálattal az aktuális állapotot tükröző funkcióbeli eltérések meghatározhatók. Panaszaink és a vizsgálati eredmények függvényében személyre szabott kezelést kaphatunk, amivel képesek leszünk kontrollálni a betegséget. Ha a kezelés ellenére is tüneteink jelentkeznek, akkor is forduljunk orvoshoz. Ilyenkor a terápia módosítására van szükség. Megfelelő kezeléssel mindennapi tevékenységeinket és a sportolást is problémamentesen tudjuk végezni, asztmásan is.

Forrás: Tüdőközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához