Ezeket látta már?

5+1 tény, amit sokan rosszul tudnak az influenzáról

influe

Tombol az influenza, az előrejelzések szerint a járvány csúcs-időszaka még csak ezután jön.

Vajon pontosan el tudjuk-e mondani a gyógyszerésznek, hogy mi a problémánk? Mennyire vagyunk felkészültek, tájékozottak? Mit várunk el, és milyen segítséget nyújthat a gyógyszerész?

Influenza tünetei

"Köhögés, láz, izom és ízületi fájdalom, általános gyengeség, rossz közérzet, esetenként hányás és hasmenés – az influenza biztos tünetei. Egy bakteriális eredetű légúti fertőzés is produkálhat hasonló tüneteket, éppen ezért fontos a pontos diagnózis. Azt viszont nagyon nehéz megállapítani, hogy idén pontosan melyik vírus áldozatai lettünk. A WHO ajánlásai alapján minden szezonra összeállításra kerül egy olyan oltóanyag, ami az aktuális járványt okozó vírus bizonyos komponenseit tartalmazza, így aki az ajánlásoknak legmegfelelőbb oltóanyagot beadatja, valószínűleg jóval enyhébb tüneteket produkál, vagy tünetmentesen átvészelheti a szezont."- mondta Gyermán Anna gyógyszerész, aki az influenzához kapcsolódó leggyakoribb hitek-tévhitek kérdéseket is megválaszolta.

Mikor beszélünk hosszú/rövid lefolyású influenzáról?

Rövid, ha szövődmények nélkül, általában egy hét alatt megszabadulunk a tünetekről. Hosszú lefolyású, ha a beteg esetleg a legyengült immunrendszere miatt felülfertőződik, illetve szövődmények jelentkeznek. Ilyenkor az influenza akár két hétig, vagy tovább is kitarthat. Tüdőgyulladás: influenza szövődménye is lehet - kattintson tovább!

Influenza: mikor tekinthető valaki gyógyultnak?

A "már nem vagyok lázas" önmagában kevés. A köhögés sokszor hetekig is megmaradhat, a teljes gyógyulás akkor mondható ki, ha valaki szövődmények nélkül, tünetmentes.

A védőmaszk valóban megvéd az influenzától?

Bizonyos mértékig gátat szabhatunk vele a cseppfertőzésnek, ugyanakkor 100%-os védelmet nem biztosít. Gyakori kézfertőtlenítés, szellőztetés, levegőfertőtlenítő spray-k használata, illetve az aktuális ajánlásnak megfelelő védőoltás együttesen sem ad teljes védettséget, a kockázatot viszont minden esetben csökkenti.

influe

Influenza elleni védőoltás: Igen vagy Nem?

Előfordulhat, hogy valaki az oltás ellenére is influenzás lesz, de ilyen esetben a szervezetet már felkészülten éri a vírus, és jóval enyhébb a lefolyás. Ami biztos: ha az oltás nincs beadva, nem fog segíteni. Számos rémtörténettel lehet találkozni a káros hatásokról, ilyen esetekben érdemes alaposan utánajárni a cikkek hivatalos forrásainak.

Egyértelműen az oltás okozta az adott betegséget? Előfordulhat, hogy valakinél sajnos allergiás reakció jelentkezik. Viszont bármikor, amikor gyógyszert veszünk be, vagy egy-egy élelmiszert, ugyanúgy fennál az allergiás reakció veszélye. Mindenképp érdemes a háziorvossal konzultálni. Azt is figyelembe kell venni, hogy az oltás védettséget viszont csak a beadatástól számítva 2 hét múlva biztosít és nem is adható be, ha valakinek akár csak hőemelkedéses tünete van. Egy időben beadott oltás viszont megóvhat minimum két hét táppénztől, hidegrázástól, fájdalomtól és egyéb más kellemetlen tünetektől.

Influenza ellen antibiotikummal: Igen vagy Nem?

Minek írt fel az orvos antibiotikumot, ha influenzás vagyok, vagy éppen miért nem írt fel, nem látja, hogy mennyire beteg vagyok? – a leggyakoribb kérdések. Tisztázzuk: az antibiotikum bakteriális fertőzésre hat. Ha tehát a betegnek "sima" vírusos fertőzése van, nem lesz rá hatással az antibakteriális hatóanyag. Amennyiben felülfertőződött, akkor viszont már van értelme az antibiotikumot szedni. Ilyenkor az immunrendszerünk a betegséggel való küzdelemmel van elfoglalva, a hölgyeknél ez ráadásul kellemetlen intim tünetekkel- a hüvelyflóra felborulásával is járhat.

Influenza: az ajánlott/előírt dózist mindig betartani!

Beveszek háromféle megfázásos gyógyszert is, úgy tuti hamarabb gyógyulok – ez sajnos tévhit. Hiába más márkanév vagy fantázianév alatt elérhető két gyógyszer, és ez vonatkozik a lázcsillapítóra is!, ha azonos a hatóanyag, a bevett mennyiségek összeadódnak és könnyen fennál a túladagolás veszélye, ami a májra igencsak káros lehet. A legtöbb, főleg idős beteg több gyógyszert is szed, ilyenkor fokozott körültekintéssel kell megválasztani az ideális lázhúzót, köptetőt.

10 otthoni praktika influenza ellen - nézze meg videónkat!

Influenzajárvány Magyarországon

Az EMMI Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztálya által hetente frissített adatok szerint egyre többen kerülnek az influenza miatt kórházba, de növekszik az intenzív ellátásra szorulók, illetve a gépi lélegeztetéssel életben tarthatók száma. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint 2018. február 19-25. között országosan 68 950 beteg kereste fel orvosát influenzaszerű tünetekkel. Budapesten és 6 megyében csökkent, 4 megyében (Fejér, Pest, Tolna, Vas megye) nem változott, és 9 megyében emelkedett az orvoshoz fordulók száma. 21no

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához