1 év, amire kiheveri a bélflóra az antibiotikum-kúrát

#antibiotikum #antibiotikum-rezisztens #antibiotikum-kura #baktériumok
2019.09.08.

Az antibiotikumkúra megváltoztathatja bélflóránk összetételét: de mégis, mennyi ideig?

Már 70 éve tudjuk, hogy az antibiotikummal fel lehet venni a küzdelmet különböző bakteriális fertőzések ellen, miközben világszerte drámaian lecsökkentették a betegségek és halálozások arányát.

Mivel sokan használják, a fertőző organizmusok képesek alkalmazkodni az antibiotikumhoz, ami csökkenti a gyógyszer hatékonyságát. Ráadásul a még a bélflórát is tönkreteszik!

Már egyetlen antibiotikumkúrának is hosszú távú hatása van

Egija Zaura, holland mikrobiológus professzor 66 angol és svéd beteget vizsgált meg, akiknek különböző antibiotikumot írtak fel. A résztvevők véletlenszerűen kaptak: ciprofloxacint, clindamycint, amoxixillint/minorcyclinet, vagy placebot.

A kutató nyál és székletmintát vett közvetlenük az antibiotikumkúra kezdeténél, majd 1, 2, 3 és 12 hónap elteltével is. A laboratóriumi vizsgálatok során 389 széklet és 391 nyálmintában találták meg a baktériumokat.

A gyógyszerek hatására megnő az antibiotikum-rezisztens gének száma, és emellett hónapokra képes megváltoztatni a bélflóra baktériumok összetételét. Mindez a szájban pár hét alatt vissza tud állni a normális állapotra.

A belünkben lévő baktériumokra szükségünk van: vannak olyan a baktériumok, amik butirátot termelnek, ami a belső gyulladások, rák és stressz ellen veszi fel a harcot.

Akik clindamycint szedtek, azoknak a bélflórájuk már 4 hónap, míg akik ciproflocaxint kaptak, azoknak egy év alatt állt helyre. A szájüregben mindez akár egy hét alatt végbement.

Az amoxicillin nem volt hatással sem a száj-,sem a bélflórára, de használóiban termelődött a legtöbb antibiotikum-rezisztens gén.

Csak akkor használjunk antibiotikumot, ha tényleg muszáj

Valószínűleg a bélflóránknak azért nehezebb helyreállni, mert hosszabb ideig van hatással rá az antibiotikum. Belünkben van a második agyunk - kattintson tovább!

"Az antibiotikumokat tényleg csak akkor használjunk, ha szükséges. Egyetlen antibiotikumkúra is drasztikus változásokat tud okozni a bélflóránkban. Jelenlég még nem tudunk mindent túlélni antibiotikum nélkül, ez persze nem kérdés. De vannak olyan helyzetek, amikor nem szabad őket használni, főleg, ha nincs tényeken alapuló bizonyíték rá."

Forrás: MedicalNewsToday

Forrás: EgészségKalauz