Ezeket látta már?

Influenza: Oltás helyett tapasz

2017.11.08. Módosítva: 2017.11.09.

Kutatók fejlesztik azt a tapaszt, amivel küzdeni lehet az influenza ellen. Ez nem akármilyen újdonság! Mikrofecskendőket tartalmaz, melyek át vannak itatva influenza elleni oltóanyaggal! Mutatjuk, hogyan tud védettséget szerezni ezzel!

Hogyan működik az influenza elleni tapasz?

  • influenza elleni oltóanyaggal van átitatva
  • az oltóanyagot a szervezetbe juttatja mikrofecskendők segítségével
  • a mikrofecskendők vízben oldódnak

Ez a tapasz összesen 100 szilárd, hosszú mikrofecskendőt tartalmaz, melyek fájdalommentesen hatolnak át a bőrön. Az oltóanyag a mikrofecskendőkből szabadul fel, amelyek pár percen belül feloldódnak. Ezt követően a tapasz eltávolítható.

Influenza tapasz: a kutatás

Vizsgáltok kimutatták, hogy hatékonyan veszi fel a küzdelmet az influenza ellen.

A vizsgálat során a kutatók 100 felnőtt beteget figyeltek meg, és azt tapasztalták, hogy a tapasz erős immunválaszt vált ki. Nem fedeztek fel súlyos mellékhatásra okot adó jelet, noha egy-két betegnél némi bőrpírt és enyhe viszketést okozott, de ennek hatása két vagy három napig tartott.

Miért jó a tapasz?

A tapaszt nem szükséges hűteni, szobahőmérsékleten is eltartható - a hagyományos vakcinákat többször kiveszik a hűtőből, ami ront a hatékonyságukon.

Akár postán is fel lehet adni, ezáltal a beteg be tudja oltani saját magát. Sőt, jövőbeli tervek közé tartozik, hogy más oltóanyagokat is beadhassanak ilyen módszerrel.

forrás: medlineplus, thelancet

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához