A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Mandulagyulladás: ezek lehetnek a tünetei!

#baktériumok #mandulagyulladás #vírusfertőzés #tünet
2019.01.09.

A mandulagyulladás igen gyakori betegség, különösen a gyermekek körében. A leggyakoribb tünetei közé tartozik a torokfájás, a láz és a nyelési nehézségek.

Hirdetés

A mandulák a torokban elhelyezkedő szervek, melyeknek fontos szerepe van a szervezetünk védelmében. Például a mandulák az egyik első "védvonalat" jelentik a belélegzett vagy lenyelt kórokozókkal szemben, felületükön olyan speciális sejtek találhatóak, melyek stimulálják, riasztják az immunrendszert, ha kórokozóval találkoznak. Azonban a mandulák maguk is megfertőződhetnekés gyulladás is kialakulhat bennük.

A mandulagyulladás gyakori megbetegedésnek tekinthető, és bár minden életkorban előfordulhat, különösen sokszor diagnosztizálják a gyermekeknél, iskolásoknál.

A mandulagyulladás tünetei

A mandulagyulladás tünetei részben megegyeznek a más felső légúti fertőzések, illetve a torokgyulladás tüneteivel: intenzív torokfájás, láz és hidegrázás, általános gyengeség és fáradékonyság, étvágytalanság, fejfájás. Emellett – mivel a mandulák megduzzadnak, érzékennyé válnak – nyelési nehézségek, a torokban jelentkező idegentest-érzés, a nyak két oldalára, a fülekben kisugárzó fájdalom, lepedékes nyelv és kellemetlen szájszag is jelentkezhet. A mandulagyulladást kísérheti rekedtség is, kisgyermekeknél pedig nyűgösség, sírósság és fokozott nyáladzás is.

Vírusok, vagy baktériumok okozzák a  mandulagyulladást? Ettől függ a kezelés is Forrás: EgészségKalauz

A mandulagyulladást a szakemberek könnyen diagnosztizálják, hiszen a mandulák megdagadása, kipirosodása szabad szemmel is jól látható, az állkapocs alatt pedig kitapinthatóak a megduzzadt nyirokcsomók. Előfordulhat, hogy a mandulákon fehér színű, gennyes foltok is láthatóak.

Mikor múlik el a mandulagyulladás?

Akárcsak más felső légúti gyulladások esetében, a mandulagyulladás oka a leggyakrabban vírusos eredetű fertőzés. Az esetek nagyjából 30 százalékában a gyulladást baktérium okozza, sőt az is előfordulhat, hogy a vírusos fertőződést követően támadják meg a baktériumok a legyengült szervezetet. Ezért fordulhat elő, hogy egy "egyszerű" megfázásból súlyosabb, fájdalmasabb mandula- vagy torokgyulladás lesz, mely akár két hétre is ledöntheti a lábáról a beteget.

A legtöbbször a mandulagyulladás 7-12 napon belül elmúlik, de ez természetesen függ attól is, hogy milyen kórokozó áll a gyulladás hátterében. Vírusos fertőzés esetén az antibiotikum szedése felesleges, sőt kifejezetten káros is lehet, míg bakteriális fertőzésnél antibiotikum-kúrára van szükség. Mi a mandulakő? Olvasson róla tovább!

A tünetek egyszerű otthoni módszerekkel általában enyhíthetőek, például vény nélkül kapható fájdalom- és lázcsillapítók szedésével, sós vizes gargarizálással, sok folyadék fogyasztásával stb.

Ki kell venni a mandulát?

Gyakran visszatérő, krónikus és súlyos mandulagyulladás esetén javasolt lehet a mandulák eltávolítása. Ehhez a diagnózishoz azonban évente hét (vagy két egymást követő évben öt-öt, vagy három egymást követő évben három-három) vagy több mandulagyulladás kell. Akkor is fontolóra vehetik a mandulák eltávolítását, ha azok annyira megduzzadnak, hogy a beteg alig tud nyelni vagy aludni.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.