A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Mandulakő: mit érdemes tudni róla?

#mandulagyulladás #mandulakő #mandulaműtét
2019.02.05. Módosítva: 2018.01.28.

A mandulakő gyakori jelenség: a mandulák apró hasadékaiban felgyűlő, összetapadó sejt- és kórokozómaradványok általában nem okoznak semmilyen problémát, sokan észre sem veszik, hogy mandulakő alakult ki náluk.

Hirdetés

A szervezetünkben az úgynevezett kalcifikáció során (leegyszerűsítve) a kalcium különböző sói összegyűlhetnek, összetapadhatnak, és a lágy szövetekben kőszerű, megkeményedett képződményeket hozhatnak létre. Ilyen módon jöhetnek létre az epe- vagy vesekövek, de hasonló folyamatok állnak a fogkőképződés hátterében is.

A mandulák felülete nem sima, apró "hasadékok" találhatóak rajta. Ezekben a hasadékokban összegyűlhetnek és megkeményedhetnek az elhalt sejtek és baktériumok maradványai, vagy éppen a váladékmaradványok. A mandulakövek a mandulákon kívül a torok hátsó részén vagy a szájpadláson is megjelenhetnek. A mandulakövek – bár köveknek nevezzük őket – nem túlságosan kemények, inkább gumiszerűek. A méretük rendkívül változatos lehet, néhány mm-estől egészen a szőlőszem nagyságúig terjedhet. A mandulákban lehet egy-egy kő, de több is egyszerre.

A mandulakő gyakori jelenség, de érdemes a tünetekre figyelni Forrás: EgészségKalauz

Milyen problémákat okozhat a mandulakő?

A mandulakő nagyon gyakori, de a legtöbb ember észre sem veszi őket. Csak a különösen nagy méretű kövek okozhatnak kellemetlenségeket, például nyelési nehézségeket, de ekkora méretűre ritkán nőnek meg a mandulakövek. A kövek összetételéből következően azonban kellemetlen leheletet okozhatnak (maguk a kövek is igen bűzösek), esetenként fémes szájízzel járhatnak együtt. A nagyobb kövek tünete lehet az állandó köhögési és torokköszörülési inger, az idegentest-érzés, a fülfájás.

A mandulakő tulajdonképpen bárkinél kialakulhat, de a fiatalabbak hajlamosabbak lehetnek rá, illetve azok, akiknek gyakran gyullad be a mandulája. Szintén növelheti a mandulakő rizikóját a szokásosnál nagyobb mandula, a krónikus felső légúti betegségek, valamint a szájhigiénia elhanyagolása.

Hogyan működik a mandulánk? Olvasson róla tovább!

A mandulakő kezelése

Mivel a legtöbb esetben a mandulakő nem okoz panaszokat, ezért nem is nagyon kell foglalkozni velük. A gyakori sós vizes öblögetés nemcsak a kellemetlenségeket, pl. a rossz szájszagot enyhítheti, de esetenként segíthet "kimozdítani" a követ a helyéről.

Ritkábban, de szükség lehet a mandulakő eltávolítására. Érdemes ezzel a művelettel szakorvoshoz fordulni, mert az otthoni próbálkozások vérzéshez, sérülésekhez és felülfertőződésekhez is vezethetnek. A mandulakő eltávolítása általában csak néhány percet vesz igénybe, a beavatkozást helyi érzéstelenítésben végzik. Ha több mandulakő is kialakult valaki szervezetében, gyakran gyullad be a mandulája (és a kövek kiújulására lehet számítani), akkor érdemes a mandula eltávolítását is fontolóra venni.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.