Ezeket látta már?

RSV-járvány: tömegével betegíti meg a gyerekeket Magyarországon

Nem függ a személyiség, hogy kólikás volt-e a baba

Évtizedek óta nem betegedtek meg ennyien. Az RSV olyan betegség, ami leginkább a csecsemőkre, újszülöttekre és a koraszülöttekre jelent veszélyt.

Az elmúlt hónapokban nyolc-tízszeresére nőtt a légúti tünetekkel klinikán kezelt kisgyerekek száma – írja a Semmelweis Egyetem oldalán megjelent cikk.

Szabó Attila, a Klinikai Központ gyermekgyógyász elnöke szólal meg, aki felhívja egy olyan betegségre a figyelmet, ami a koronavírus árnyékában nem kapott elég nagy hangsúlyt.

A főként csecsemőket érintő megbetegedéseket nem a Covid-19 okozza, hanem az RSV, ami egy felsőlégúti betegségekért felelős kórokozó, ami nagyon fertőző, mégsem okozott akkora járványt eddig, mint idén. A fertőzés és az első tünetek között 4-5 nap is eltelhet, ezért könnyen átadható egymásnak a betegség mindenféle előjel nélkül is.

Azért a csecsemőkre jelenti a legnagyobb veszélyt, mert náluk nagyobb eséllyel alakul ki a kislégutak súlyos gyulladása (bronchiolitis), vagy akár tüdőgyulladás. Az orvos hozzátette, hogy a kora-, vagy újszülöttek esetében a táplálási nehezítettség is fontos figyelmeztető jel lehet a kiszáradás veszélye miatt.

Olvasson tovább! Elhúzódó száraz köhögés gyerekeknél: ez is lehet az oka, nem csak a covid

Az RSV-re nincs célzott terápia, a megelőzés nagyon fontos, ami hasonlít a koronavírus járvány idején hallható tanácsokkal: gyakori kézmosás, maszkhasználat, felületfertőtlenítés, közösségi távolságtartás.

Forrás: EgészségKalauz