Ezeket látta már?

Influenza elleni védőoltás: még nem késő beadatni

vakcina_0

A háziorvosánál van az influenza elleni ingyenes védőoltás! Tudta, hogy a cukorbetegek és az asztmások is jogosultak a térítésmentes védőoltásra? Olvasson tovább, hogy meg tudja, kikre vonatkozik még!

Ingyenes védőoltás

figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban 2018. december 31. és 2019. január 6. között 11 000 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ónodi-Szűcs Zoltán felidézte, minden évben január körül éri el Magyarországot az influenza. Hozzátette: a védettség kialakulásához körülbelül két hétre van szükség, ezért október végén kezdődik a kampányszerű oltás, de még mindig nem késő beadatni azoknak, akik eddig nem tették.

Kik jogosultak térítésmentes védőoltásra?

  • 60 évesnél idősebbek
  • asztmások
  • cukorbetegek
  • szív- és érrendszeri betegségben szenvedők
  • várandós nők

Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba. Emellett ingyenes oltásra jogosultak a munkájukból fakadó magasabb kockázat miatt például az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozók. A részletes listát az ÁNTSZ oldalán tudja megtekinteni.

Mi a helyzet azokkal, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltást kapni?

Az oltóanyag tartalmát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján állítják össze a szezon kezdetéig. Az államtitkár azok számára is javasolja az influenza elleni védőoltás beadatását, akik erre nem jogosultak térítésmentesen.

Számukra gyógyszertári forgalomban, orvosi rendelvényre érhető el az oltóanyag, körülbelül kétezer forintért.

Forrás: MTI

Forrás: EgészségKalauz