Ezeket látta már?

Csattanó maszlag: ezek az atropinmérgezés tünetei

csattanó maszlag, mérgezés, tünetei, láz

A csattanó maszlagban lévő atropin a legerősebb mérgek közé tartozik, ráadásul a hatása rendkívül kiszámíthatatlan.

Az elmúlt hetekben több fagyasztott zöldbabot is visszahívott a Nébih, mert egy mérgező gyomnövény, csattanó maszlag lehetett bennük.

Csattanó maszlag: évezredek óta használják méregként

A burgonyafélék családjába jó néhány olyan növény tartozik, melyek szinte naponta az asztalunkra kerülnek: burgonya, paradicsom, padlizsán, paprika – de olyanok is, melyek rendkívül súlyos, akár halálos mérgezéseket okozhatnak. A csattanó maszlagot, a mandragórát vagy a nadragulyát évezredek óta "használják": a feljegyzések szerint nadragulyával (vagyis belladonnával) intézte el ellenfeleit Agrippina és Livia, a két ókori római császárné, de a középkorban, sőt még Viktória királynő uralkodása idején is gyakran alkalmazott méreg volt.

A nadragulya azonban népszerű szépítőszer is volt: a reneszánsz Itáliában a hölgyek a növény bogyóiból kinyert levet a szemükbe cseppentették, annak hatóanyaga, az atropin pedig a pupillák kitágulását okozta.

A krimi királynőjének tartott Agatha Christie gyakrabban írt mérgezésekről a könyveiben, mint bárki más. Christie az első világháború idején egy gyógyszertárban dolgozott, ahol közelebbről megismerkedhetett a gyógyhatású és gyilkos növényi kivonatokkal egyaránt.

Atropin: így hat a szervezetünkre

Az atropin a szervezetünkbe kerülhet a véráramba injekciózva, elfogyasztva, sőt a bőrön és a nyálkahártyákon keresztül is. A vérkeringésbe kerülve az atropin rendkívül gyorsan szétterjed a szervezetben, és elsősorban az idegrendszerre van hatással.

Csattanó maszlag: az atropinmérgezés tünetei

  • zavarodottság
  • hallucináció
  • szájszárazság
  • bőr kiszáradása és kipirosodása
  • a szívverés és a lélegzetvétel felgyorsulása
  • izommerevség
  • láz
  • izomgörcsök

Az érintett kómába is eshet, és a szervezetbe került mennyiségtől függően bekövetkezhet a halál – ha azonban az első 24 órát túléli, akkor valószínűleg teljesen fel is épül. Az atropinmérgezés általában könnyen felismerhető, és ellenszere is van, de a tünetek igen súlyosak lehetnek.

Mérgező szobanövények, amiktől jobb megszabadulni - kattintson tovább!

Bár az atropin gyorsan lebomlik a szervezetben, mégsem ürül ki teljesen, és hatása akár napokig érezhető. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a rendszeresen adagolt, kis mennyiségű atropin krónikus mérgezést is okozhat.

Meglepő módon atropin ugyanakkor fontos gyógyászati összetevő is: szemcseppekben alkalmazzák, de szívverés-felgyorsító hatásait is kihasználhatják, mint ahogy azt is, hogy csökkenti a nyáltermelődést (erre például műtétek esetén lehet szükség). Természetesen az atropin alkalmazása rendkívül szigorú szabályozáshoz és szakmai felügyelethez kötött.

Forrás: EgészségKalauz