Ezeket látta már?

Ólommérgezés a Margit-hídi munkák során (kommentárral)

Ólommérgezést szenvedett több munkás a Margit híd ólmozott festékkel védett hídelemeinek bontása közben - értesült szerdán a TV2 Tények című műsora.

A híd fejújítását végző cég a műsorban cáfolta a mérgezés tényét, a TV2 híradója azonban úgy tudja, hogy az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség jelenleg is vizsgálatot folytat az ügyben.

Ólommérgezés a Margit-hídi munkák során (kommentárral)

A televízió értesülései alapján az érintett munkások fejfájással, hányingerrel, illetve vesefájdalommal fordultak orvoshoz, ahol egyikük vérében az egészségügyi határértéket meghaladó ólomszintet mutattak ki.

A beruházás kivitelezőjének képviselője ezzel szemben azt mondta, hogy csak az egészségügyi határérték körüli ólomszinteket mértek a munkások vérében, s ez a cég szerint azok körében fordulhatott elő, akik - a nyári melegben - levették a számukra kiosztott munkavédelmi maszkot.

A TV2 tájékoztatása szerint évente átlagosan 30 embert kezelnek súlyos ólommérgezéssel, ők legtöbbször hidak, illetve vasszerkezetek felújításában vesznek részt. A televízió szerint a legutóbb átadott Szabadság híd felújításakor is történt hasonló eset.

Ólommérgezés

Enyhe ólommérgezés tünetmentes lehet, a tünetek általában hetek vagy hosszabb idő alatt alakulnak ki.

Jellegzetes tünetek: személyiségváltozás, fejfájás, érzészavarok, gyengeség, fémes szájíz, járászavar, rossz étvágy, hányás, székrekedés, hasi görcsök, csont- és ízületi fájdalmak, vérszegénység.

Felnőttekben gyakori a libidohiány, a terméketlenség, férfiakban az erekciós zavar.

Az ólommérgezés vérvizsgálattal mutatható ki. Akik munkájuk során ólommal foglalkoznak, gyakoribb vérvizsgálatot igényelnek.

A kezelés a további ólomhatás megelőzése, a felhalmozódott ólom eltávolítása. Az orvos ólmot megkötő gyógyszerrel (kelátok) távolítja el a fémet a szervezetből, ami lehetővé teszi, hogy az a vizeletbe jusson. Minden, ólmot eltávolító gyógyszer lassan hat, súlyos mellékhatásokat válthat ki.

Megelőzési lehetőség: a lekopásban lévő, ólomtartalmú festést ki kell javítani. Nagyobb felújítást bízzunk szakemberre. Vízcsapra szerelhető szűrő eltávolítja az ivóvízből az ólom nagy részét.

(Dr. Székely Gábor, forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban)

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához