Ezeket látta már?

35 év feletti? Tippek, amikkel megkönnyítheti a házimunkát!

házimunka

A 35 évnél idősebbek felének megterhelő a mindennapi feladatok elvégzése. Lássuk, mit tehetünk, hogy megkönnyítsük hétköznapi feladataink elvégzését!

Cipekedés, lépcsőzés, portörlés vagy kertészkedés – ki hinné, hogy ízületeink számára ezek éppen olyan megterhelőek lehetnek, mint az élsport?

Könnyebb a házimunka, ha kerüljük a nyújtózkodást

Ablaktisztításnál vagy portörlés közben ne nyújtsuk ki teljesen a karunkat, ezzel ugyanis feleslegesen terheljük a vállízületeinket. Ha még létráról sem érjük el például az ablak egy-egy szegletét, akkor használjunk a takarításnál hosszú nyelű ablakpucolót.

Osszuk kisebb adagokra a házimunkát

Fontos, hogy tisztában legyünk saját erőnlétünkkel és korlátainkkal. Ha például egy teli kosár szennyes ruha már túl nehéz, hogy felvigyük az emeletre, akkor osszuk fel kisebb adagokra.

Támaszkodjunk féltérdre házimunka közben

Ha például fel kell súrolnunk a padlót, ne támaszkodjunk mindkét térdünkre. Egyszerre csak az egyikre nehezedjünk, és időközönként cserélgessük a lábat. Akár a térdünkre, akár a csuklónkra kell támaszkodnunk, helyezzünk magunk alá és a kemény felület közé egy párnát vagy valamilyen puha anyagot.

Hajoljunk egyenes háttal, ha házimunkát végzünk

A mosó- vagy a mosogatógép kiürítése, illetve teregetés vagy éppen gyomlálás közben általában le kell hajolnunk. Ilyenkor figyeljünk arra, hogy ne derékból tegyük ezt, inkább hajlítsuk be a térdünket, a hátunkat pedig tartsuk egyenesen. Csökkenthetjük a derekunkra nehezedő nyomást úgy is, ha egyik lábunkat magasabbra tesszük, például egy lépcsőre.

Miért nem szabad a lakásban télen kiteregetni a ruhát? Kattintson!

Mennyien szenvednek ízületi fájdalomban?

Egy hazai felmérés szerint a 35–50 évesek fele valamilyen fájdalmat tapasztal házimunka közben. A térdfájdalom vezeti a listát (36%), ezt követik a derék- (26%), illetve a vállpanaszok (20%). A legtöbbeknél cipekedés (32%), lépcsőjárás (30%) és kerti munka (26%) közben jelentkeznek a kellemetlen tünetek.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához